Vágólapra másolva!
Montrealban az ukrán Vaszilij Ivancsuk elsőségével fejeződött be a 16-os kategóriájú sakktorna. Ivancsuk a kilenc partiból ötöt megnyert, négyet elremizett, egypontos előnnyel végzett az élen. Az ukránok legjobbja jelenleg a világranglistán a negyedik 2762 Élő-pontjával, de júniusi foroszi sikerével, montreali elsőségével újabb 24 pontot gyűjtött. Hat pontra megközelítette a rangsort vezető indiai Viswanathan Anandot. Fantasztikus sikerek egész sorozata is azonban kevés ahhoz, hogy Ivancsuk játszhasson a mexikói nyolcfős világbajnoki döntőn. Fél súlyozott Élő-pont miatt nem lett kiemelt az elisztai világbajnok-jelölti párosmeccsekre, pályafutása során sokszor hibázott a kritikus pillanatokban. A 38 éves Ivancsuk ismét szárnyal és eredményeivel, játszmáival bizonyítja, hogy nem csak a 20 éveseké a világ.

Az ukrán sakkozás legnagyobb csillaga, Vaszilij Ivancsuk idén sorban nyeri a tornákat. Havannában, Foroszban és Montrealban is az élen végzett, kis híján beugróként a linaresi szuperversenyen is meglepetést okozott. A júliusi világranglistán negyedik, de tartalékban a foroszi 13,4, illetve legújabb sikereként 10,6 pontja. Nem ismerjük további versenyprogramját, augusztusban játszik-e valahol, ha nem lesz változás, akkor október 1-től már Viswanathan Anand mögött második lesz a ranglistán. A nagy sikerek ellenére azonban nem játszhat a mexikói világbajnoki döntőn, mert a legfontosabb kvalifikációs tornákon sorra hibázott. Eddigi pályafutásának legfontosabb állomásai, a nagy győzelmek és a keserves balsikerek összefoglalója.

Ivancsuk 1987-ben a junior világbajnokságon Anand mögött lett ezüstérmes. Sikert sikerre halmozott 1988-ban. Egyik nagymesteri normáját Debrecenben teljesítette, tagja volt a Szalonikiben sakkolimpiát nyert szovjet csapatnak. 1989-ben szárnyalását Linaresben folytatta, a 16-os kategóriájú tornán Karpov előtt győzött, Bielben Lev Polugajevszkijjel holtversenyben végzett az élen. A luzerni sakkcsapat-világbajnokságon a nagy fölénnyel győztes szovjet válogatott legjobbja volt, 7 játszmából 6,5 pontot szerzett. A manilai zónaközi döntőn Borisz Gelfanddal holtversenyben első, és ezzel világbajnok-jelölt. A tilburgi szupertornán Gata Kamsky társaságában holtversenyben első. Újvidéken az olimpiai aranyérmes szovjet együttes éltáblása.

Ivancsuk jól kezdte az 1991-es évet is. Világbajnok-jelölti páros mérkőzésen simán verte az izraeli Leonyid Judaszint, négy győzelem után engedélyezett egy döntetlent ellenfelének. Pályafutása egyik kiemelkedő sikereként - Garri Kaszparovot is legyőzve - másodszor lett első a sakkozás Wimbledonjában, Linaresben. Az egyre nagyobb elvárásnak favoritként Artur Juszupovval szembeni világbajnok-jelölti mérkőzésén nem tudott megfelelni, 4-3-as vezetésnél elbukta a nyolcadik játszmát, majd a sakktörténelem egyik legizgalmasabb ütközetében kapott ki honfitársától. Az olimpia évében, Linaresben második, de 2 ponttal elmaradt Kaszparovtól.

A manilai sakkolimpián először játszhatott ukrán színekben, de meglepetésre a jó erőkből álló együttes csak a kilencedik helyen végzett. Dortmundban Kaszparovval holtversenyben első. Nagy balsikert hozott számára az 1993-as bieli zónaközi döntő, egy pillanatra sem volt igazi esélye a továbbjutásra. Vigasztalja, hogy a luzerni csapat-világbajnokságon az első táblán remekelt, a 8 partiból 6 pont, nem rajta múlott, hogy csak másodikok lettek az amerikai válogatott mögött. A tilburgi kieséses rendszerű tornán a döntőben Anatolij Karpovtól kapott ki. 1994-ben Linaresben tizedik, a moszkvai sakkolimpián minden partiban asztalhoz ült, egyértelmű nagy kudarc az ukrán válogatott kilencedik helye.

Forrás: [origo]

Anandot fenyegeti...

A hullámvölgyből ismét linaresi sikerével "mászott ki", 1995-ben harmadszor lett a rangos torna győztese. Rigában Kaszparov és Anand mögött harmadik, Novgorodban holtversenyben második, Horgenben Kaszparovot is legyőzve Kramnyikkal holtversenyben első, ismét egyenesben a szekere. Az 1996-os évet Wijk ann Zee-ben tornagyőzelemmel kezdte, Dos Hermanas-ban fiaskó - nyolcadik hely -, Novgorodban második, Amszterdamban holtversenyben első. A jereváni sakkolimpián Ivancsuk vezérletével ezüstérmes az ukrán válogatott. A sakktörténelem legnagyobb szupertornáján, a hat résztvevős Las Palmas-i viadalon két mínusszal Karpovval osztja az utolsó helyet.

Linaresben játssza a következő évben első versenyét, a kedvenc városban ezúttal botladozik, Kaszparovot legyőzte, de csak hetedik. Dortmundban harmadik. Kudarc az ukrán csapattal, négy meccset is elveszítve ötödikek a csapat-világbajnokságon. Belgrádban Ananddal holtversenyben első, joggal gondolta, hogy ez jó előjel az első kieséses rendszerű világbajnokságra. Groningenben kiemeltként csak a második fordulóban kezdett, de rajtengedélyesre emlékeztető játékkal kikapott az amerikai Yasser Seirawantól. Újabb bizonyíték, hogy a tétmeccseket nem bírja...

A balsikert nehezen felejti, 1998-ból csak az olimpiai bronzéremre lehet felhőtlenül büszke. Egy év múlva a Las Vegas-i világbajnokságon kedvező a sorsolása, az angol Wahls és az orosz Sipov nem állhatta útját, de a legjobb 16 között "elvérzett" a román Liviu-Dieter Nisipeanu ellen. A tie-break során a 12. lépésben tisztet nézett el! Újabb nagy csalódás a csapat Európa-bajnokság, az ukrán csapat legerősebb összeállításában hatodik, ráadásul Ivancsuk csak ötvenszázalékos. Közel fél évig nem látjuk versenyen, a szünet jótékonyan hatott játékára, Lvovban és Montecatini Termében is elsőként ér célba, Polanica Zdrojban csak negyedik. A Világkupán a legjobb nyolc között Anandtól szenvedett vereséget.

Forrás: [origo]

Kramnyikot megelőzheti a következő ranglistán

Az isztambuli sakkolimpián minden partit játszott, vezetésével az ukrán válogatott "elhalászta" előlünk a bronzérmet. Újdelhiben a vb-n ismét korai búcsúra kényszerült, a második körben az észt Jan Elveszttől kapott ki, ezúttal is a tie-break okozta vesztét. Idegességében, elkeseredettségében elhajítja a székét, nem győzött bocsánatot kérni viselkedéséért.

Wijk aan Zee-ben kezdte a 2001-es évet is. Elégedett lehetett a Kramnyikkal osztott harmadik hellyel. Jerevánban fantasztikus bravúrral csapat-világbajnoki címet szerzett a válogatottal, a leoni Eb-t lelazsálta, már a moszkvai világbajnokságra készült, és egy sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb Ivancsuk kezdte meg a hosszú menetelést.

2001. december 13-án az elődöntő negyedik partijában sötéttel győzte le Anandot, letaszította a trónról az indiai nagymestert, és teljessé vált a meglepetés, a sakkozásnak ukrán világbajnoka lett. Moszkvában Ivancsuk a hat mérkőzésen összesen 20 játszmát játszott, nyolcat megnyert, 11 döntetlen mellett egyszer kapott ki. Honfitársával, Ruszlan Ponomarjovval 2002 januárjában vívta a döntőt. A 32 éves Ivancsuk nem tudott megbirkózni a páros mérkőzés lélektani terhével, a vártnál jóval gyengébb teljesítményt nyújtott, a kritikus pillanatokban rendre hibázott. Ponomarjov villámgyőzelemmel indított, majd nem kis nehézség árán kiharcolta a döntetlent a második partiban. A harmadik összecsapás korrekt játék után fejeződött be döntetlennel, majd a negyedik játszma kölcsönös tévelygésekkel, elpuskázott esélyekkel fűszerezve lett remi. A világbajnoki cím sorsát az ötödik parti döntötte el, Ivancsuk sötéttel döntő fölénybe került, de egyetlen óvatlan királylépés elegendő volt, hogy Ponomarjov "kómában" levő tisztjei feléledjenek, és a sorozatos hibákat kihasználva az ifjú titán még meg is nyerte az ütközetet.

A sokadik elpuskázott lehetőség ismét "padlóra küldte", nincs értékelhető sikere a 2004-es Eb-ig. Antalyiában vereséggel kezdte szereplését, majd eljutott a bajnoki címet eldöntő rapid meccsig, ahol legyőzte a boszniai Nikolicsot. Tripoliban, a FIDE világbajnokságán az egyik fő esélyesként jegyzik, de az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov a rapid rájátszáson a legjobb 32 között mért rá csapást. Az ukránok rutinos kapitánya, Vlagyimir Tukmakov azonban bizalmáról biztosította őt, s rábízta az első táblát a calviai sakkolimpián. Ivancsuk igazi vezérevezősként olimpiai aranyéremig vezényelte a válogatottat, veretlenül 9,5 pontot szerzett 13 partijából.

A következő év szuperversenyeinek mezőnyeinek összetétele már nyáron eldőlt, későn jött a nagy siker, Ivancsukot egyetlen jelentős viadalra sem hívták meg. A 2005-ös júliusi listán már ötödik volt 2752-vel, sokat versenyzett, de nem a világ legjobbjaival szemben. Kiemelkedő sikerként győzött a Capablanca-emlékversenyen, holtversenyben harmadik volt a varsói Európa-bajnokságon. A Világkupán, Hanti-Manszijszkban azonban ismét korán botlott, a bolgár világbajnok Veszelin Topalov ifjú szekundánsától, Ivan Cseparinovtól már a legjobb 64 között vereséget szenvedett. A későbbi eredmények sem alakultak számára kedvezően, hiába volt Élő-pontjait tekintve harmadik a tartalékok sorában, fél súlyozott Élő-ponton múlott, hogy végül nem játszhatott a világbajnok-jelölti páros mérkőzéseken. 2006-ban holtversenyben harmadik a Corus tornán, jó kezdés után visszaesett a linaresi tornán. A torinói sakkolimpián nem játszott rosszul, de az ukrán válogatott eredménye messze elmaradt a várakozástól.

Idén ismét nagy sebességre kapcsolt. Januárban Odesszában az ACP rapid Világkupa döntőjében Lékó Pétertől kapott ki. Vállalta a "beugró" nem éppen hálás szerepét a linaresi szuperversenyen. Az orosz csapatbajnokságon sikeresen játszott, megnyerte a Capablanca-emlékversenyt Havannában. A foroszi szuperversenyen ifjú honfitársával, Szergej Karjakinnal vívott élvezetes versenyfutást, ami végül a rutinos sakkozó javára dőlt el. Győzött a Pivdenny Bank odesszai rapidtornáján, Montrealban remekelt, immár negyedik klasszikus gondolkodási idejű viadalon őrizte meg veretlenségét. A négy tornán 17 partit nyert meg, 21-szer remizett.

A montreali verseny végeredménye:
1.Ivancsuk (ukrán, 2762) 7 pont
2. Tivjakov (holland, 2648) 6
3. Harikrishna (indiai, 2664) 5,5
4-5. Eljanov (ukrán, 2701) és Kamsky (amerikai, 2718) 5
6. Szutovszkij (izraeli, 2656) 4,5
7-8. Miton (lengyel, 2648) és Bluvstein (kanadai, 252) 3,5
9. Charbonneau (kanadai, 2503) 3
10. Short (angol, 2683) 2

Ivancsuk,V (2762) - Bluvshtein,M (2520)
Szicíliai védelem [B67]

1.e4 c5 2.Hc3 Hc6 3.Hf3 d6 4.d4 cxd4 5.Hxd4 Hf6 6.Fg5 Fd7 7.f3 a6 8.Vd2 e6 9.0-0-0 Fe7 10.Kb1 Hxd4 11.Vxd4 Fc6 12.h4 h6 13.Fd2 Vc7 14.Fd3 b5 15.g4 Hd7 16.g5 hxg5 17.hxg5 Bxh1 18.Bxh1 He5 19.Fe3 f6

Forrás: [origo]

20.Hd5! exd5 21.exd5 Fb7 22.Bh8+ Ff8 23.gxf6 gxf6 24.Fh6 0-0-0 25.Ff5+ Kb8 26.Fxf8 Hf7 27.Bg8 Hh6 28.Fxd6! Vxd6 29.Bxd8+ Vxd8 30.Vf4+ Ka8 31.Vxh6 Vxd5 32.Fe4 Vd1+ 33.Vc1 Ve2 34.Vh1! Fxe4 35.fxe4 Ka7 36.a3 Kb6 37.Vg1+ Kc6 38.Vd4 Vf3 39.b3 Kb7 40.Kb2 Vf4 41.Vd5+ Kb6 42.a4 bxa4 43.bxa4 Vf1 44.a5+ Ka7 45.Vd7+ Kb8 46.Vd3 Ve1 47.Vd8+ Kb7 48.Vb6+ Kc8 49.Vc6+ Kb8 50.Vb6+ Kc8 51.Vxa6+ Kb8 52.Vb6+ Ka8 53.Vc6+ Ka7 54.a6 és sötét feladta

Miton,K (2648) - Ivancsuk,V (2762)
Vezérindiai védelem [E12]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 b6 4.a3 Fa6 5.e3 Fe7 6.Fd3 d5 7.cxd5 Fxd3 8.Vxd3 exd5 9.0-0 0-0 10.Hbd2 Hbd7 11.b3 Fd6 12.Fb2 Ve7 13.Bfc1 Bfe8 14.Bc2 He4 15.Bac1 Ve6 16.Bc6 Hb8 17.B6c2 Hd7 18.Bc6 Vf5 19.Vf1 Bad8 20.Hxe4 dxe4 21.Hd2 Be6 22.a4 Hf6 23.Hb1 Hd5 24.Fa3 He7 25.B6c3

Forrás: [origo]

25...Fxh2+! 26.Kxh2 Vh5+ 27.Kg1 Bh6 28.f3 Hf5 29.Hd2 Vh2+ 30.Kf2 Vh4+ 31.Kg1 Hg3 32.Vd1 exf3 33.Vxf3 Vh2+ 34.Kf2 Bf6 35.Vxf6 gxf6 36.e4 Hh1+ 37.Bxh1 Vxh1 38.Fe7 Vh6 39.Bg3+ Kh8 40.Hf3 Be8 és világos feladta

Verőci Zsuzsa