Vágólapra másolva!
A FIDE Elnöki Tanácsa Tallinnban tartotta soros ülését és döntést hozott az új világbajnoki rendszerről. Szeptemberben Mexikó fővárosában nyolcrésztvevős lesz a világbajnoki döntő, a bolgárok exvilágbajnoka, Veszelin Topalov nem játszhat. A Bolgár Sakkszövetség is elfogadta azt a döntést, hogy Topalov 2008-tól kapcsolódhat be a világbajnoki címért folytatott versengésbe. 

A világbajnoki rendszer immár sokadik verziója került elfogadásra, amely kompromisszumok árán született meg. Fontos szerepet játszott ebben, hogy a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov megállapodást írt alá tavalyi kihívója, és az elnöki pozícióért vívott versengésben alulmaradt holland Bessel Kok holland üzletemberrel. A FIDE és a Global Chess közösen szervezi a világbajnoki címért folyó versenyeket. Tallinnban döntés született, hogy a Bolgár Sakkszövetség heves offenzívája ellenére nem játszik az exvilágbajnok, Veszelin Topalov kilencedik résztvevőként a mexikói világbajnoki döntőn.

Az eredeti szabályzathoz képest nincs változás, amennyiben az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyik megvédi címét a világbajnoki döntő megnyerésével, akkor jövőre Topalovval játszik párosmérkőzést. Ha más hódítaná el a címet, akkor jövő tavasszal az orosz nagymesternek joga van megmérkőzni vele. Topalov ebben az esetben úgy kapcsolódhat be a versengésbe, hogy a 2007-es Hanti-Manszijszkban megrendezendő Világkupa győztesével a kihívó jogáért nyolcjátszmás párosmérkőzést vív. Ennek a párharcnak a győztese játszhat a világbajnoki címért 2008-ban a 2007-es mexikói győztes és Kramnyik meccsének nyertesével. A 2007-es Világkupa győztese akkor lehet további meccs nélkül kihívó, ha Kramnyik nyer Mexikóban és Topalovval játszik meccset, ekkor a régi-új világbajnokkal 12 játszmás párosmérkőzésen mérheti össze erejét.

2008-tól megkezdődnek a Grand Prix versenyek, a pontos szabályzatot a Mexikó Cityben szeptemberben megrendezendő Elnöki Tanács ülésén határozzák meg. A tervek szerint hat versenyre kerülne sor, évenként egy-egy viadalra Európában, Ázsiában és Amerikában. A Grand Prix sorozat győztese és a páratlan években megrendezésre kerülő Világkupa első helyezettje játszana párosmérkőzést a kihívó jogáért. Először 2010 első felében lenne ilyen párbaj, majd a világbajnoki párosmérkőzést az esztendő második felében játszanák le. A továbbiakban kétévente lenne hasonló ciklus. Ezzel megőriznék a Világkupa fontosságát, másrészt a legjobbak részvételével igazi szuperversenyek lennének a Grand Prix különböző állomásai.