Vágólapra másolva!
A Foroszban zajló Aeroszvit 2007 szuperverseny hatodik fordulójában mind a hat parti döntetlennel végződött. Az éllovas 17 éves Szergej Karjakin sötéttel remizett Peter Szvidlerrel, s megőrizte vezető pozícióját. Az orosz nagymesternek ez volt a hatodik fél pontja! Nagy bonyodalmak után lett remi a spanyol Alekszej Shirov és a román Liviu-Dieter Nisipeanu játszmája, könnyű nyerést hibázott el a kubai Perez Lenier Dominguez. Az orosz Szergej Rublevszkij és az amerikai Alekszander Oniscsuk a skót megnyitásban vívott elméleti párbajt. A holland Loek van Wely ezúttal békés húrokat pengetett az ukrán Vaszilij Ivancsukkal szemben. Lehúzta az ismert remivarit az ukrán Pavel Eljanov és az orosz Dmitrij Jakovenko. A pontvadászat hétfőn folyatódik.

Az ukrán üdülővárosban zajló 18-as kategóriájú tornán változatlanul a 17 éves Szergej Karjakin vezet. A 2004-es ukrán olimpiai bajnokcsapat tagja értékes fél pontot rabolt az orosz Peter Szvdlertől, aki új megnyitási repertoárt próbálgat, de egyelőre csak hat remire futotta erejéből. Karjakint félpontos hátránnyal a bajnokcsapat éltáblása követi, aki békésen remizett a holland Loek van Welyvel.

Eredeti módon játszott Alekszej Shirov a román Liviu-Dieter Nisipeanu skandináv védelme ellen. Robogott a gyalogokkal, a fonalas lebonyolítással kis anyagi előnyt szerzett, de időzavarban a spanyol nagymester kénytelen volt örökös sakkot engedélyezni. Az orosz Szergej Rublevszkij kedvenc skót megnyitása is csak fél pontot hozott a konyhára, az amerikai nagymester jól ismerte a változat minden finomságát. Elkerülte az igazi küzdelmet Pavel Eljanov és Dmitrij Jakovenko, az ukrán és az orosz sakkozó gyorsan lehúzta az ismert remivarit. Az indiai Krishnan Sasikiran áldozatok egész sorát mutatta be, szerencséjére elmaradt a büntetése. A kubai Perez Lenier Dominguez könnyű nyerést szalasztott el.

A 6. forduló eredményei:
Dominguez (kubai, 2678)- Sasikiran (indiai, 2690) döntetlen (Szicíliai védelem, 57)
Shirov (spanyol, 2699) - Nisipeanu (román, 2693) döntetlen (Skandináv védelem, 39)
Szvidler (orosz, 2736) - Karjakin (ukrán, 2686) döntetlen (Félszláv védelem, 29)
Rublevszkij (orosz, 2680) - Oniscsuk (amerikai, 2663) döntetlen (Skót megnyitás, 36)
Eljanov (ukrán, 2686) - Jakovenko (orosz, 2708) döntetlen (Vezércsel, 23)
Van Wely (holland, 2674) - Ivancsuk (ukrán, 2729) döntetlen (Angol megnyitás, 17)

A verseny állása:
1.Szergej Karjakin 4 pont
2. Vaszilij Ivancsuk 3,5
3-10. Peter Szvidler, Alekszander Oniscsuk, Loek van Wely, Perez Lenier Dominguez, Alekszej Shirov, Szergej Rublevszkij, Dmitrij Jakovenko és Pavel Eljanov 3
11. Krishnan Sasikiran 2,5
12. Liviu-Dieter Nisipeanu 2