Vágólapra másolva!
Dortmundban megkezdődött a Sparkassen Chess-Meting 20-as kategóriájú szuperverseny. Az első fordulóban Lékó Péter sötéttel remizett a norvég Magnus Carlsennel. A 16 éves nagymester a spanyol megnyitásban nem engedélyezte a Marshall-támadást, hanem békésebb folytatást választott. A sorozatos cserék után kiegyenlítődött pozícióban 29 lépés után kötöttek békét. Döntetlennel zárult a szuperrangadó, az orosz világbajnok Vlagyimir Kranyik és a világranglistát vezető indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand játszmája. Megosztozott a  ponton az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Jevgenyij Alekszejev is. A játéknap egyetlen győzelmét az azeri Sahriyar Mamedgyarov aratta, a német Arkadij Naiditsch a látszólag veszélytelen állásban apró hibákat követett el. Lékó a második partiját Ananddal játssza, a sötét bábukat vezeti.

Hét közepén bizonytalanná vált a hétszeres tornagyőztes, címvédő Vlagyimir Kramnyik indulása. Az orosz világbajnok magas lázzal járó légúti fertőzést kapott, és ezért lemondták Vlagyimir Putyin államelnökkel szerdára tervezett találkozót is. Az antibiotikumok segítettek és bár Kramnyik a csütörtöki sajtótájékoztatón nem vett részt, pénteken megérkezett nagy sikereinek színhelyére.

A 20-as kategóriájú torna szuperrangadóval kezdődött, az aktuális világbajnok az indiai exvilágbajnokkal, a világranglistát vezető Viswanathan Ananddal mérkőzött meg. A szláv védelmű partiban a megnyitást gyorsan lehúzták, világosnak futópárja volt, de szemre tetszetősebb állásban Kramnyik nem talált igazán hathatós tervet. Anand pontosan védekezett, a sorozatos cserék után küzdelmük, egymás elleni 115. játszmájuk az orosz világelső javaslatára végződött remivel.

Lékó Péter a torna legfiatalabb résztvevőjével, Magnus Carlsennel csapott össze. Nagymesterünk elisztai remek játéka óvatosságra intette a 16 éves norvég titánt. Nem engedélyezte a Marshall-támadást, 8.d4 után sorozatos cserék következtek. Péter gondolkodott többet, de az egyszerű állásban nem volt esélye, hogy megadásra kényszerítse a verseny egyik újoncát.

Remivel mutatkozott be a viadal másik új arca, az orosz szuperbajnok Jevgenyij Alekszejev. Az angol megnyitású partiban az izraeli Borisz Gelfand gyalogot áldozott a sötét vezér kedvezőtlen helyzetének kihasználására. Alekszejev ügyesen védekezett, Gelfand kínálta a remit.

Győzelemmel rajtolt a szuperverseny harmadik újonca, az azeri Sahriyar Mamedgyarov. A dortmundiak büszkesége, Arkadij Naiditsch ellen érdekes megnyitási újítást vetett be. Látszólag nem fenyegette semmilyen veszély a két évvel korábbi első állását, világos vezére kalandozott a negyedik soron. Naiditsch azonban pontatlankodott, majd a vezércserével komoly gyalogszerkezeti gyengeségeket vállalt. Ennek eredményeként gyalogot vesztett, majd az elkerülhetetlen újabb anyagi veszteség láttán Naiditsch kapitulált.

Az első forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) - Viswanathan Anand (indiai, 2786) döntetlen (Szláv védelem, 35)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2679) döntetlen (Angol megnyitás, 23)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2757) - Arkadij Naiditsch (német, 2654) 1 - 0 (Kettős huszárjáték, 44)
Magnus Carlsen (norvég, 2693) - Lékó Péter (magyar, 2738) döntetlen (Spanyol megnyitás, 29)

A 2. forduló párosítása:
Anand - Lékó
Naiditsch - Carlsen
Alekszejev - Mamedgyarov
Kramnyik - Gelfand