Vágólapra másolva!
Foroszban, az Aeroszvit 2007 szuperverseny negyedik fordulójában a holland Loek van Wely remek tisztáldozattal győzte le az orosz Dmitrij Jakovenkot. Két gyors döntetlen született, a kubai Dominguez és az ukrán Karjakin, valamint az ukrán Ivancsuk és az amerikai Oniscsuk mindössze 18 lépést tett meg a békekötésig. A spanyol Alekszej Shirov spanyol megnyitása csak fél pontra volt elegendő a remkirály orosz Peter Szvidlerrel szemben. A címvédő orosz Szergej Rublevszkij gyalogelőnyt szerzett, de nem tudta győzelemig fokozni a román Liviu-Dieter Nisipeanu ellen. Kezdeményezett az ukrán Pavel Eljanov, de sikerrel védekezett az indiai Krishnan Sasikiran.

Kettős vereséggel rajtolt, de kettős győzelemmel folytatta szereplését a holland Loek van Wely. Az orosz Dmitrij Jakovenko ellen már a 13. lépésben tisztet áldozott, és a világos mezőkön alaposan meggyengült sötét királyállása, és magára is maradt a király. A 23 éves Jakovenko a kritikus állásban azonnal vesztőt húzott, hét lépéssel később már kapitulált is.

Meglepően békésen sakkozik a torna egyik sztárja, Vaszilij Ivancsuk, világossal már a 18. lépés után remizett egykori honfitársával, az amerikai Alekszander Oniscsukkal. Érdekes állásban váratlanul kötött békét a kubai Perez Lenier Dominguez és az ukrán Szergej Karjakin. A kettős nyeréssel kezdő, majd van Welyvel szemben túlzottan erőszakosan bonyolító spanyol Alekszej Shirov a spanyol megnyitású partiban nem tudott előnybe kerülni az orosz Peter Szvidlerrel szemben.

Mérsékelt teljesítményt nyújt az orosz Szergej Rublevszkij, holott címvédőként ült sakkasztalhoz. A Caro-Kann védelemben korán letértek az elméleti ösvényről ellenfelével, a román Liviu-Dieter Nisipeanuval. A lebonyolításkor Rublevszkij gyalogot nyert, de érvényesítésében nem jeleskedett. Mindketten bevezényelték szabadgyalogjukat, a vezérvégjáték végül örökös sakkal lett remi. Sokáig kezdeményezett az ukrán Pavel Eljanov, de bástyavégjátékban megosztozott a ponton az indiai Krishnan Sasikirannal.

A 4. forduló eredményei:
Dominguez (kubai, 2678) - Karjakin (ukrán, 2686) döntetlen (Szicíliai védelem, 18)
Shirov (spanyol, 2699) - Szvidler (orosz, 2736) döntetlen (Spanyol megnyitás, 29)
Rublevszkij (orosz, 2680) - Nisipeanu (román, 2693) döntetlen (Caro-Kann védelem, 65)
Eljanov (ukrán, 2686) - Sasikiran (indiai, 2690) döntetlen (Grünfeld védelem, 57)
Ivancsuk (ukrán, 2729) - Oniscsuk (ukrán, 2663) döntetlen (Katalán megnyitás, 18)
Van Wely (holland, 2674) - Jakovenko (orosz, 2708) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 28)

A verseny állása:
1-3. Vaszilij Ivancsuk, Szergej Karjakin és Alekszej Shirov 2,5 pont
4-10. Dmitrij Jakovenko, Krishnan Sasikiran, Peter Szvidler, Dominguez Perez Lenier, Alekszander Oniscsuk, Loek van Wely és Pavel Eljanov 2
11. Szergej Rublevszkij 1,5
12. Liviu-Dieter Nisipeanu 1