Vágólapra másolva!
Öt eldőlt játszmával folytatódott az ukrán üdülőhelyen, Foroszban zajló 18-as kategóriájú szuperverseny. A torna második fordulójában a spanyol Alekszej Shirov, az ukrán Szergej Karjakin és az amerikai Alekszander Onscsuk sötéttel nyert. Az orosz Dmitrij Jakovenko és az ukrán Vaszilij Ivancsuk világossal kényszerítette megadásra ellenfelét. Az egyetlen döntetlen az orosz házirangadón született, Szergej Rublevszkij és Peter Szvidler csak 13 lépést tett meg. Kettős győzelemmel Shirov vezet.

Elégedettek lehetnek a sakkrajongók, Foroszban megalkuvás nélküli csaták dúlnak. A 18-as kategóriájú torna második fordulójában megnyitáselméleti párbajokat, küzdelmes középjátékokat, érdekes végjátékokat és időzavarban nagy bakikat is láttunk.

Szokatlanul békülékeny a mexikói világbajnoki döntő egyik résztvevője, Peter Szvidler, 13 lépés után már remizett honfitársával, Szergej Rublevszkijjel. Az ukrán rangadó meglepően gyorsan eldőlt a 17 éves Szergej Karjakin javára. Pavel Eljanovot meglepte az ifjú rivális bátor tisztáldozata, és gyorsan feladásra kényszerült.

A spanyol megnyitás divatos változatában többször is "billegett" a kubai-spanyol párharc, Dominguez és Shirov összecsapása. A kubai nagymester hibázott utoljára, és ez a parti elvesztéséhez, a nagy küzdő spanyol második győzelméhez vezetett. A román Liviu-Dieter Nisipeanu korai vezéráldozata nem vált be, a rutinos ukrán Vaszilij Ivancsuk némi bizonytalankodás után begyűjtötte a pontot.

Az indiai Krishnan Sasikiran bástyavégjátékból "pótvizsgázni" kényszerül. Nehezen hihető, hogy az elithez tartozó nagymester elvesztette az elméleti döntetlen állást, a legkevésbé ellenfele, Dmitrij Jakovenko aggódott emiatt. Másodszor kapitulált a holland Loek van Wely, megjósolhatjuk, hogy nehéz napok várnák még rá...

A 2. forduló eredményei:
Dominguez (kubai, 2678) - Shirov (spanyol, 2699) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 46)
Rublevszkij (orosz, 2680) - Szvidler (orosz, 2736) döntetlen (Caro-Kann védelem, 13)
Eljanov (ukrán, 2686) - Karjakin (ukrán, 2686) 0 - 1 (Szláv védelem, 28)
Ivancsuk (ukrán, 2729) - Nisipeanu (román, 2693) 1 - 0 (Vezércsel, 39)
Jakovenko (orosz, 2708) - Sasikiran (indiai, 2690) 1 - 0 (Caro-Kann védelem, 69)
Van Wely (holland, 2674) - Oniscsuk (amerikai, 2663) 0 - 1 (Vezércsel, 63)

A verseny állása:
1.Alekszej Shirov 2 pont
2-4. Vaszilij Ivancsuk, Dmitrij Jakovenko és Szergej Karjakin 1,5
5-8. Krishnan Sasikiran, Peter Szvidler, Dominguez Perez Lenier, Alekszander Oniscsuk 1
9-11. Liviu-Dieter Nisipeanu, Pavel Eljanov és Szergej Rublevszkij 0,5
12. Loek van Wely 0