Vágólapra másolva!
Sorrendben harminckilenc bajnoki cím után a negyvenedik nem jött össze a Statisztika női asztalitenisz csapatának, a Postásnak hétfőn este hazai pályán az 5-5-ös döntetlen is elegendő volt a sporttörténelmi diadalhoz. S milyen a sors, a statisztikások végzetét az egykor náluk nevelkedett, és a Marczibányi téren több mint tíz bajnoki aranyban részes Éllő Vivien okozta.

A csapattalálkozó elején az egyetlen párost a Postás nyerte, ám egyéniben három Statisztika-győzelem következett. Ezután viszont a trónkövetelő nyert három meccset.

A 3-3-as állást követően Éllő Vivien legyőzte Boros Tamarát, majd 4-4 után Fazekas Máriát is. A Boros-Schöpp mérkőzést így már be sem fejezték, a Postás (Cseng Jing-jing, Éllő Vivien, Jie Schöpp, Kertai Rita, Lovas Petra) első bajnoki címét ünnepelhette.

- Számon tartja, hogy a Statisztikával hányszor nyert bajnokságot? - kérdeztük Éllő Vivient.
- Hű, ez a kérdés most váratlanul ért... Ám azt biztosra mondom, hogy több mint tízszer. Az utolsó évem a 2001-es volt a Statisztikánál, és ha jól emlékszem, akkor az 1989/90-es szezonban játszottam először a felnőtt csapatban.

- A hétfői mérkőzés előtt, vagy közben megfordult a fejében, hogy éppen ön okozza majd egykori csapata végzetét?
- Ebbe csak így utólag gondoltam bele. Ahhoz az utóbbi években már hozzászoktunk, hogy a Statisztikával nagy csatákat vívunk a bajnoki elsőségért, és tudtuk, hogy megint van esélyünk ellenük. S bíztunk benne, hogy most már végre sikerül megszereznünk az aranyat. Én személy szerint úgy voltam vele, ha nem roppant össze bennünket a tét, akkor idén nekünk kell nyerni. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült, de az, hogy az i-re én tettem fel a pontot, csupán a véletlenek összjátéka.

- Hogyan kalkuláltak az egyes meccseket illetően?
- Úgy, hogy ha a páros megnyerjük, akkor nem veszíthetünk. A Lovas Petra, Cseng Jing-jing kettős még soha nem kapott ki itthon, és reméltük, hogy ez továbbra is így marad. Arra nem számítottunk, hogy Schöpp kikap Fazekastól, de ő ezt a meccset visszahozta a Póta elleni győzelmével. Amit egyáltalán nem vehettünk biztosra.

- Az igazi meglepetés azonban az Éllő-Boros meccsen esett meg. Verte már meg korábban a horvátok Európa-bajnokát?
- Igen, két éve, amikor csak nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy megnyerjük a bajnokságot. Akkor elkaptam a fonalat ellene, ő pedig szerintem túlizgulta a meccset. Az a győzelem egyébként a mai meccsünkre kihatóan is nagyon fontos volt, mert akkor végre elhittem, hogy meg tudom verni. Mindazonáltal el kell ismerni, hogy Tami betegsége és hosszú kihagyás után most nem a régi formájában játszott, és így több esélyem volt a nyerésre.

A sportág vicces oldala: Mátrix-pingpong

- Megnyerték a bajnokságot, de a Bajnokok Ligájában nem indulnak. Miért döntöttek így?
- A két légiósunk, vagyis Schöpp és Cseng Jing-jing elköszön a csapattól, és a következő szezonra nem is igazolunk külföldi játékosokat. S így nagyon nehéz lenne helytállnunk a BL-ben. Inkább az ETTU-kupában próbálkozunk, ott jobbak a kilátásaink.

Fábik Tibor