Vágólapra másolva!
Világbajnokság híján a tavalyi csendesebb esztendő volt az atlétikában, idén viszont lesz vb, augusztus 25. és szeptember 2. között Oszakában. A Golden League-sorozat pedig elmaradhatatlan; az egymillió dolláros fődíjú viadal pénteken Oslóban kezdődik.

Tavaly a jamaicai Asafa Powell (férfi 100 m), az amerikai Jeremy Wariner (férfi 400 m) és honfitársa, Sanya Richards (női 400 m) mind a hat állomáson nyert, míg az etióp Kenenisa Bekele (férfi 5000 m), a panamai Irving Saladino (férfi távolugrás) és az etióp Tirunesh Dibaba (női 5000 m) öt győzelmet könyvelhetett el. Így az 1 millió dollár egyik felét három, a másikat hat részre osztották, s ez alapján Powell, Wariner és Richards 249 999, Bekele, Saladino és Dibaba pedig 83 333 dollárt kapott.

Idén is azok járhat igazán jól, akik hatszor győznek, s Powell és Richards akár újra "kaszálhat". Wariner viszont nem, mert a férfi 400 méter 2007-ben nem GL-szám. Ebben az évben a férfiaknál a 100 m, az 1500 m, a 110 m gát, a hármasugrás és a gerelyhajítás; a nőknél a 100 m, a 400 m, a 100 m gát, a magasugrás és a rúdugrás lesz a középpontban. A versenyhelyszínek azonban a megszokottak: Oslo (június 15.), Párizs (július 6.), Róma (július 13.), Zürich (szeptember 7.), Brüsszel (szeptember 14.), Berlin (szeptember 16.). Az egymillió dollárból való részesedés feltétele még a stuttgarti Világdöntőben (szeptember 22-23.) való részvétel is, itt azonban már nem kell győzni, csak rajthoz állni.

A sorozatot nyitó pénteki oslói versenyen a legnagyobb érdeklődés Powell fellépését kíséri. A 24 éves jamaicai tavaly túl azon, hogy a Golden League egyik fő nyertese lett, az év során veretlen maradt a 100 méteren, kétszer beállította a 9,77 másodperces világcsúcsát, és tizenkét alkalommal futott 10 másodperc alatt. Idén még csak egyszer, május 29-én Belgrádban 9,97-et ért el.

Forrás: [origo]

Kővágó Zoltán nagyon elszánt

A női rúdugrás világcsúcstartója, az orosz Jelena Iszinbajeva Oslóban kezdi a szabadtéri szezont, rekordot azonban nem tőle, hanem női 5000 méteren az etióp Meseret Defartól vár Steinar Hoen versenyigazgató. Defar tavaly júniusban New Yorkban 14:24,53 percre javította minden idők legjobb eredményét, tehát most ezen kellene faragnia.

Oslóban egy magyar versenyző indul, férfi diszkoszvetésben az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán, aki az idei világranglistán egyelőre csak a tizenkettedik, 65,19 méterrel. Ellenfelei között ott lesz az olimpiai és világbajnok litván Virgilijus Alekna, valamint az észtek két kiválósága, az olimpiai bronzérmes Alekszander Tammert és a vb-2. Gerd Kanter.