Vágólapra másolva!
Jövő csütörtöktől Rigában rendezik az öttusa Európa-bajnokságot, amelyen a sportágban először már pekingi kvótákat is lehet szerezni: a férfiaknál és a nőknél az első nyolc helyezett egyaránt kvalifikálja magát a 2008-as ötkarikás játékokra. Az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsanna címvédőként is elsősorban a kvótára hajt.

- Általában udvariatlanság lenne a kérdés a címvédőhöz, de most talán nem az: Rigában kiegyezne előre a hatodik hellyel? - kérdeztük Vörös Zsuzsannát.
-Akár a nyolcadikkal is, mert a fő cél az, hogy megszerezzem a kvótát! Másodsorban persze az is fontos számomra, hogy jó teljesítményt nyújsak, és természetesen arra törekszem majd, hogy minél előrébb végezzek. Ugyanakkor, ha egy erős mezőnyben úgy sikerülnek az egyes számok, és annyi pontot gyűjtök össze, amivel elégedett lehetek, viszont ez csak a hatodik helyre elegendő, akkor nem leszek elkeseredve.

- A múlt héten megnyerte a székesfehérvári Világkupát, ez alapján a formájával nincs semmi gond. Egyetért?
- Magam is úgy gondolom, hogy egyre jobb formába lendülök. Annak ellenére, hogy a különféle sérüléseket és a betegségeket alapul véve az utóbbi egy hónapom igencsak zsúfolt volt. Nem vagyok különösebben se sérülékeny, se betegeskedő típus, de még ezen a fehérvári Világkupán is elkapott egy vírusos gyomorhurut. Nem is futottam jól, de ennek szerencsére már nem volt jelentősége.

- Az utóbbi időben rendre peches volt a lósorsolással is.
- Olyannyira, hogy az athéni olimpia óta a mostani Világkupáig talán kétszer sorsoltam jól: a 2005-ös világbajnokságon, ahol második lettem, valamint a tavalyi budakalászi Eb-n, amit megnyertem. A Világkupa előtt azonban optimistán nyilatkoztam, hogy egyszer minden sorozat megszakad, és miért ne most történne meg? Szerencsére így lett, és bízom benne, hogy ez nem csak egyszeri alkalom volt.

- A lett lovakról mit lehet tudni?
- Nekem még nem volt dolgom velük. Moszkvában már sokszor versenyeztem, de az észt-lett-litván szakasz eddig kimaradt az életemből. Majd most meglátjuk!

- A sorsolásnál van valamiféle kabalája? Esetleg becsukott szemmel, bal kézzel húz?
- Semmi ilyesmi. Már sok mindennel próbálkoztam, de nem igazán jöttek be. Így inkább a lovasedzéseken elvégezett munkámban bízom.

Forrás: [origo]

Szép emlék a tavalyi budakalászi Eb-ről: Vörös Zsuzsanna a dobogó tetején

- A hagyományos csapatversenyben és váltóban mire számít?
- Szerintem mindkét számban éremesélyesek vagyunk. Váltóban azzal együtt is, hogy fiatalítás történt nálunk, és Kovács Sarolta újoncként indul.

- Egy kalap alá véve a férfi és a női válogatottat, mit gondol, hány kvótát szereznek Rigában?
- Szerintem egyet-egyet biztosan, ez a minimális célkitűzés. Ám arra is van esély, hogy a fiúk és mi is két kvótával jöjjünk haza.

Az Európa-bajnokságon induló magyar versenyzők:
férfiak
hagyományos egyéni és csapatverseny:
Balogh Gábor, Fülep Sándor, Horváth Viktor
csak egyéni: Tibolya Péter
váltó: Németh Róbert, további két induló az egyéni verseny alapján

nők
hagyományos egyéni és csapatverseny: Vörös Zsuzsanna, Füri Csilla, Máthé Vivien
csak egyéni: Gyenesei Leila
váltó: Vörös, Máthé, Kovács Sarolta.

Fábik Tibor