Vágólapra másolva!
Tíz magyar egység szerepelhet a szombat délutáni döntőkben a Szegeden zajló Mol kajak-kenu Világkupán, amelynek második napján az 500 m-es versenyeket rendezik. Hazai szempontból a délelőtt egyetlen kellemetlen meglepetését az Európa-bajnok Benkő Zoltán kiesése jelentette K-1-ben.

Sokan várták, hogy mit hoz a tavalyi kontinensbajnokságon első Benkő és a számot korábban uraló Vereckei Ákos összecsapása. Nos, ez már a finálé előtt kiderült, mivel - azután, hogy mindketten másodikként kerültek tovább az előfutamukból - egyformán harmadikként zárták középfutamukat, de míg ez a jobb időt lapátoló Vereckei esetében továbbjutást, Benkő esetében csak B döntős folytatást jelentett. Így tehát nem küzdhetnek meg egymással a döntőben, ahol azonban Vereckeire rendkívül kemény feladat vár.

"Természetesen nem vagyok boldog" - mondta Benkő. "Fejben ott voltam, de sajnos fizikailag nem úgy bírtam a végét, ahogy szerettem volna, talán a tegnapi verseny fáradsága is bennem volt. Tény, hogy rendkívül erős a mezőny."

Amennyiben Vereckei az első három közé tud kerülni a fináléban, a válogatási elvek szerint biztos indulója a június végén kezdődő spanyolországi Eb-nek, ha viszont nem, újabb forduló dönt a csapattagságról.

Forrás: MTI

A nők hasonló számában a papírformának megfelelően két hazai döntős is lesz: Kovács Katalin magabiztos versenyzéssel, mindkét futamát megnyerve kvalifikálta magát a legjobbak közé, a világ- és Európa-bajnoki címvédő Benedek Dalma pedig egy bemelegítő harmadik hellyel, majd egy középfutam-győzelemmel lépett tovább. Nem láthatnak viszont magyart a szurkolók a kenu egyesek fináléjában, ugyanis a középfutam a fiatal Sáfrán Mátyás és Mike Róbert számára is a végállomást jelentette.

Forrás: MTI

Párosban Kozmann György és Kolonics György egy szerény ötödik hellyel nyitotta a napot C-2-ben, később azonban javított és egy holtversenyes futamgyőzelemmel simán kvalifikálta magát a legjobb kilenc közé. A kajakosoknál a pénteken 1000 m-en aranyérmes Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor elsőként, Fekete Gyula és Dombi Rudolf pedig ötödikként került a középfutamba, ahol aztán - már egymással is küzdve - előbbi duó a finálés folytatást érő második, míg utóbbi a búcsút jelentő ötödik helyen végzett.

A nőknél Kozák Danusia és Szabó Gabriella előbb harmadik, majd első lett, azaz gond nélkül biztosította helyét az érmekért folyó végjátékban, a másik hazai egység, Bara Alexandra és Horváth Tímea ugyanakkor utolsóként ért célba a középfutamban, így kiesett.
A négyesek között a kenus Metka Márton, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor és Mike Róbert, illetve a Pulai Imre, Novák Ferenc, Csabai Edvin és Végh Attila alkotta csapatnak nem kellett vízre szállnia a délelőtt folyamán, mivel ebben a számban a kevés nevező miatt csak döntőt rendeznek.

A kajakosokat ugyanakkor a rajthoz szólították: Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila és Bozsik Gábor az előfutamból sikerével egyből a legjobb kilenc közé jutott, de az első pályáján csak második Gyökös Lajos, Kökény Roland, Beé István, Horváth Gábor összeállítású kvartettnek a középfutamban is indulnia kellett, onnan azonban egy újabb második hellyel már bejutott a legjobbak közé.

Az 500 m-es döntőket 15.50-től rendezik.