Vágólapra másolva!
Két éve a sanghaji asztalitenisz-világbajnokságon a húsz éremből tizenöt, közte mind az öt aranyérem a kínaiaknak jutott, s a hétfőn kezdődő zágrábi egyéni vb-n is az ő fölényük várható. A magunk részéről leginkább az újdonsült Eb-ezüstérmes Tóth Krisztina, Póta Georgina kettősben bízhatunk, a duót legjobb európai egységként a kilencedik helyen emelték ki.

A többi nemzet számára a kínaiak dominanciája különösen a nőknél ijesztő, hiszen itt a világranglista első öt helyét kibérelték Csang Ji-ning, Vang Nan, Kuo Jen, Kuo Jüe és Li Hsziao-hszia személyében. A kilencedik helyen jegyzett Niu Csien-feng nem indul a vb-n, így a vb-mezőnyben a legjobb tízbe még két-két hongkongi és szingapúri, valamint egy japán versenyző fér be. S jellemző, hogy a négy legjobb európai is kínai születésű: az osztrák Liu Jia (14.), a holland Li Jiao (15.), a német Wu Jia-duo (24.) és az olasz Tan Monfardini (27.).

Utánuk jön az első "igazi" európai, a fehérorosz Pavlovich (28.), majd Tóth Krisztina (30.). Hatszoros Európa-bajnoknőnket a 25. helyen emelték ki, mivel az előtte állók közül nem mindenki lesz ott a vb-n. Ami a többi indulónkat illeti, Póta Georgina 66., Lovas Petra 80., Pergel Szandra 190. a világranglistán, a vb mezőnyében pedig a 42., 48., és 92. helyet foglalják el.

A férfiaknál ugyancsak hat kínai található a legjobb tízben, de a listavezető Ma Lin és Vang Li-csin mögött itt legalább a harmadik helyen a német Boll áll, s Európából hatodikként a fehérorosz Szamszonov is befér a tízbe. Mi itt közel sem állunk olyan jól, mint a nőknél; a világranglistán Pázsy Ferenc a 83, Zwickl Dániel a 136., Jakab János a 138., Fazekas Péter a 140., a vb-mezőnyben pedig a 63., 92., 94. és 95. helyet foglalják el.

Forrás: [origo]

A belgrádi Eb-n Lovas Petra, Póta Georgina és Tóth Krisztina csapatban aranyérmes lett, de Zágrábban sokkal nehezebb dolguk lesz.

Női párosban viszont sokkal jobbak a kilátásaink, hiszen az idei belgrádi Eb-n ezüstérmes Tóth Krisztina, Póta Georgina a duót legjobb európai egységként a kilencedik helyen emelték ki. S ez jogos is, hiszen Tóthék a Pro Tour-versenyeken is jól szerepeltek, az Európa-bajnok Pavlovich, Ganyina kettős pedig a vb-n nem indulhat. Tudniillik Pavlovich fehérorosz, Ganyina pedig orosz, s a vb-n az Európa-bajnoksággal ellentétben csak azonos nemzetbeliek állhatnak össze. Így vegyes párosban az Eb-n bronzérmes Tóth, Szmirnov duó is felbomlott, Tóth most Jakab Jánossal indul.

"Megmondom őszintén, nem gondoltam volna, hogy ilyen jó kiemelést kapunk. Az, hogy a világ kilencedik legjobb párosaként vesznek figyelembe bennünket, mindenképpen nagy elismerés. Krisztivel szeretnék a legjobb nyolcba bejutni, s ha jó sorsolást fogunk ki, szerintem erre van is esélyünk. Azért is bizakodhatunk, mert a harmadik helyen kiemelt hongkongiakat már sikerült legyőznünk" - mondta el Póta Georgina.

Megjegyzendő még, hogy az Eb-n Tóthékkal együtt bronzérmes Póta, Pázsy vegyes párost a 25. helyen rangsorolták.

A magyar vb-csapat, férfiak: Pázsy Ferenc, Zwickl Dániel, Jakab János, Fazekas Péter; nők: Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra, Pergel Szandra.
A párosok összeállítása, Pázsy-Fazekas; Zwickl-Jakab, Tóth-Póta, Lovas-Pergel; Pázsy-Póta, Zwickl-Pergel, Jakab-Tóth, Fazekas-Lovas.

Fábik Tibor