Vágólapra másolva!
Veszelin Topalov megszerezte első győzelmét a szófiai szuperversenyen. A bolgár exvilágbajnok látványos támadással nyert az indiai Krishnan Sasikiran ellen. Kényszerű lépésismétléssel már a 22. lépésben remizett az azeri Sahriyar Mamedgyarov és a román Liviu-Dieter Nisipeanu. Az angol Michael Adams hosszasan kínozta a amerikai Gata Kamskyt az elméleti döntetlen végjátékban, de reminél többet nem tudott elérni az érdekes középjáték után.

A negyedik forduló egyetlen győzelmét a sereghajtóként asztalhoz ülő Veszelin Topalov érte el. A királyindiai védelmű játszmában azonnal agresszíven lépett fel, s ezzel komoly zavart okozott Krishnan Sasikiran soraiban. Az indiai sakkozó királya magára maradt, míg a világos huszárok anyagi előny szerzésének reményével támadtak a sötét vezérszárnyra. Topalov gyors győzelmével alighanem megkezdi a felzárkózást.

Egymásnak esett az azeri Sahriyar Mamedgyarov és aromán Liviu-Dieter Nisipeanu, de a nagy adok-kapok végül gyors döntetlennel zárult, lépésismétléssel még Szófiában is lehet remizni. Michael Adams a spanyol megnyitású partiban tisztet áldozott, és kecsegtető pozíciót ért el. Kissé óvatlanul azonban a végjátékban engedélyezte, hogy Gata Kamsky gyaloghátrányos végjátékba meneküljön. Az angol nagymester hosszasan próbálkozott az elméleti döntetlen végjáték megnyerésével, de az amerikai sakkozó mindent hárított.

A 4. forduló eredményei:
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2757) - Liviu-Dieter Nisipeanu döntetlen (román, 2693) (Blumenfeld ellencsel, 22)
Gata Kamsky (amerikai, 2705) - Michael Adams (angol, 2734) döntetlen (Spanyol megnyitás, 94)
Krishnan Sasikiran (indiai, 2690) - Veszelin Topalov (bolgár, 2772) 0 - 1 (Királyindai védelem, 33)

A verseny állása:
1.Sahriyar Mamedgyarov 3 pont
2. Michael Adams 2,5
3-4. Liviu-Dieter Nisipeanu és Krishnan Sasikiran 2
5. Veszelin Topalov 1,5
6. Gata Kamsky 1

Az 5. forduló párosítása:
Nisipeanu - Sasikiran
Topalov - Kamsky
Adams - Mamedgyarov