Vágólapra másolva!
Szófiában nagy meglepetéssel kezdődött meg a Mobiltel harmadik szuperversenye. A bolgárok exvilágbajnoka, Veszelin Topalov világossal szenvedett vereséget a románok Európa-bajnokától, Liviu-Dieter Nisipeanutól. A skandináv védelmű partiban Topalov túlértékelte esélyeit, és sötét ellentámadása átütött. Győzelemmel mutatkozott be az azeri Sahriyar Mamedgyarov, az amerikai Gata Kamsky korai tisztáldozata nem hozott eredményt. Pontosztozkodással zárult az angol Michael Adams és az indiai Krishnan Sasikiran partija.

Hű maradt önmagához Veszelin Topalov. Az elmúlt két versenyen is gyengélkedett a kétfordulós viadal első félidejében, de most egyenesen vereséggel rajtolt a 19-es kategóriájú tornán. A bolgárok exvilágbajnoka tavaly tavasszal Bukarestben négyjátszmás párosmérkőzést játszott a románok 2005-ös Európa-bajnokával, Liviu-Dieter Nisipeanuval. A fordulatokban gazdag találkozót Topalov 3-1-re megnyerte. A román sakkozó többet tanult a meccsből, s a szicíliai védelmű kalandok helyett a skandináv védelemre szavazott. A klasszikus sakkiskola tanítása alapján világosnak a futópárral jobban kellett állnia, de ismerni kell Topalovot, aki hazai közönség előtt szeretné bizonyítani, hogy az elmúlt fél év alatt mennyi méltánytalanság érte őt. Vlagyimir Kramnyikkal szemben elvesztette a világbajnoki döntőt, magyarázatként egyenesen könyvet írtak az Elisztában szerintük történtekről. Aztán a világranglista-vezető pozíciójáról is letaszította őt az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand.

Topalov nem a "szófiai szabályokat" (nincs remiajánlat, ki kell játszani a partit) okolhatja vereségérét. Az exvilágbajnokra mindig is jellemző volt, hogy kockáztatott a remélt nyerés érdekében. Pályafutása során sokszor átlépte már az ésszerű kockázatvállalás küszöbét, ez történt Nisipeanu elleni partijában is. Szemre tetszetős állás, jelentős fölény a gondolkodási időben. A románok legjobbja azonban ügyesen "drótozta össze" pozícióját, a huszárok jól védték egymást. A váratlan fordulat az első időkontroll után következett be, Topalov taktikai elnézésére Nisipeanu azonnal lecsapott, a világos király többé nem talált védelmet.

Az azeri Sahriyar Mamedgyarov is sikerrel mutatkozott be a bolgár fővárosban, ehhez hathatós segítséget kapott a tavalyi torna meglepetésemberétől, Gata Kamskytól. A szláv védelem egyik mellékvarijában az amerikai nagymester gyorsan eltévedt, tisztáldozatra szánta el magát. Mamedgyarov nem jeleskedett a gyors nyerővarik megtalálásában, de végül Kamsky tiszthátránnyal túllépte a gondolkodási időt. Az angol Michael Adams minőségáldozattal is próbálkozott, de az indiai Krishnan Sasikiran hárította a fenyegetéseket.

Az első forduló eredményei:
Veszelin Topalov (bolgár, 2772) - Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2693) 0 - 1 (Skandináv védelem, 47)
Michael Adams (angol, 2734) - Krishnan Sasikiran (indiai, 2690) döntetlen (Caro-Kann védelem, 45)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2757) - Gata Kamsky (amerikai, 2705) 1 - 0 (Szláv védelem, 38)

A második forduló párosítása:
Nisipeanu - Kamsky
Sasikiran - Mamedgyarov
Topalov - Adams