Vágólapra másolva!
A sakk-csapatbajnokság tizedik fordulójában az első négy helyezett egymás ellen csatázott. Az éllovas Aquaprofit Nagykanizsa együttese ismét remekelt, fontos rangadót nyert meg az Atomerőmű SE. Paks ellen. A Nagykanizsa a 7,5-4,5-ös győzelemmel immár kétpontos előnyt szerzett az ötszörös bajnok, címvédő   Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK csapatával szemben. Gyengélkedtek a zalaegerszegiek, erejükből csak 6-6-ra futotta a Statisztika PSC. ellen. Május 20-án játsszák a sorsdöntő utolsó fordulót, a kiesés ellen küzdő Vasas-MKB lesz a Nagykanizsa ellenfele, míg a zalaegerszegiek a PMSE-Antenna-Hungária csapatával mérik össze erejüket.

A csapatbajnokság egy héttel korábbi kilencedik fordulójában az Aquaprofit Nagykanizsa és a Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp együttese is 10-2-es győzelmet aratott, Polgár Judit vezetésével a nagykanizsai csapat megőrizte félpontos előnyét. Az éllovasra azonban a vasárnapi tizedik játéknapon nagy rivális, az Atomerőmű SE. Paks gárdája várt, míg a Csuti Budapesten a Statisztika PSC-vel csapott össze.

A papírforma alapján akár helycsere is elképzelhető lett volna a táblázaton, de a nyolcadik fordulóban, a szuperrangadó megnyerésével élre került Aquaprofit Nagykanizsa sakkozói másként gondolták, és változatos, rendkívül izgalmas meccsen legyőzték a bajnokság bronzérmesét.

A mérkőzésről az [origo] felkérésére Bagonyai Attila nemzetközi mester, az Aquaprofit technikai vezetője nyilatkozott. "Az erősorrendek leadását követően az Aquaprofit az éltáblákon és a hátsó négy asztalon is esélyesebbnek tűnt. Bokros, Bánusz és Flumbort gyors remijét egy sokkal harcosabb döntetlen követte. Krizsány László lázasan is vállalta a játékot, és Molnár Béla elleni mérkőzés döntetlenje is mutatatta, hogy a Paks remekül felkészült. Sőt! Faragó Iván tőle szokatlanul nagy hibát vétett a megnyitásban, és minőséghátrányba került Szabó Krisztián ellen. Ez történt Krutti Valérral is, hiszen Ignácz Mária remekül nyitott sötéttel. Szabó büntette a hibát és a Paks szerezte meg a vezetést. De borzolta a kedélyeket Vajda Levente küzdelmes partija, és mellette Polgár Judit állását is sokan hátrányosnak gondolták.

A valóság nem ez volt, Judit szellemes játékára Berkes nagymester nagyon jól érzett rá és elkerülte a csapdákat. Az elemzések is szépen mutatták, milyen csalóka állásban kellett a játékosoknak eligazodni. A játszma igazi sakkcsemege, magas színvonalú játékot hozott. A rosszul induló mérkőzés fordulatát Vajda Levente éles játéka hozta. Levente időzavarba kergette a rutinos Hazai Lászlót és sötéttel nyert. Ekkor vált biztossá, hogy elmarad a meglepetés, hiszen Kotronias, Lupulescu és Lenic is előnyt szerzett a végjátékban, majd a negyedik órában ezt realizálták. Polgár Judit szerint Ács Péter közel állt a döntetlenhez, de a kitűnő pontszerző paksi nagymester most egy nagyon jó partiban alulmaradt. Nehéz mérkőzést játszottunk, sajnos egy vereség becsúszott, de előnyünk így is két pontra növekedett. Zárásul még egy mondat az ellenfélről: a Paks nagyon jó csapat" - foglalta össze a találkozó lefolyását Bagonyai mester.

Örömük akkor vált felhőtlenné, amikor megkapták a hírt, hogy a címvédő Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK csak 6-6-ot játszott a Statisztika PSC.-vel szemben. A mérkőzés érdekessége, hogy csak egy-egy parti dőlt el, sorban születtek a döntetlenek. A zsinórban ötször bajnokságot nyert zalaegerszegiek hátránya két pontra nőtt, és az egymás elleni eredmény miatt az esetleges holtverseny is a Nagykanizsa csapatának kedvezne.