Vágólapra másolva!
Az örmény olimpiai bajnokcsapat éltáblása, Levon Aronjan 3-1-re vezet az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyik elleni rapid párosmérkőzés második játéknapja után. A Jereváni Operaházban zajló viadal harmadik partijában Aronjan sötéttel nyert, Kramnyik elkerülte a lépésismétléshez, így a döntetlenhez vezető folytatást. A győzelem után az örmények legjobbja már szárnyalt, és a világelső királya elleni támadással két pontra növelte előnyét, mesterhármast ért el. A vasárnapi két utolsó partiban Kramnyik csak kettős győzelemmel mentheti remire a párharcot.

Az örmény főváros, Jereván a sakk lázában ég. Olimpiai bajnokcsapatuk éltáblása, a 2005-ös Világkupa-győztese, Levon Aronjan az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyikkal szemben elvesztette a hatjátszmás rapid párosmérkőzés első partiját, de mesterhármassal fordított, és 3-1-re vezet a vasárnapi befejező két összecsapás előtt. Kramnyik a párharc első játszmájában meglepte Aronjant, a spanyol megnyitás Marshall-támadásában remekelt. A jó kezdés után azonban adós maradt a sikeres folytatással. Aronjan kiegyenlített, és a világelső elleni első győzelem már szárnyalt az örmények legjobbja.

Az angol megnyitás 16 évvel korábban tesztelt változatában úgy tűnt, hogy Aronjan kevésbé járatos, de a sakktábla mellett jó folytatást talált, és Kramnyik túlbecsülte esélyeit, elkerülte a lépésismétlést. A világbajnok elnézte a 31...Va4! lépést, ami sötét előnyéhez vezetett.

Aronjan minőséget nyert, és anyagi előnyét gond nélkül érvényesítette. Ismerve Kramnyik megnyitási repertoárját a világos parti elvesztése nem "szerepelhetett" tervei között, míg az örmények kedvence önbizalmat kapott győzelme után. Az Anti-meráni változatban Kramnyik nem fogadta el a gyalogáldozatot, de Aronjan kellemes álláshoz jutott, a sötét király elleni akciót fokozatosan készíthette elő. Kramnyik nem talált hatásos ellenjátékot, világos támadása döntő anyagi előnyhöz vezetett.

A második játéknap eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) - Levon Aronjan (örmény, 2759) 0 - 1 (Angol megnyitás, 77)
Levon Aronjan (örmény, 2759) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) 1 - 0 (Anti-meráni változat, 43)

A párosmérkőzés állása:
Vlagyimir Kramnyik - Levon Aronjan 1 - 3 (1 - 0, 0 - 1, 0 - 1, 0 - 1)