Vágólapra másolva!
A szabadfogású birkózó-válogatott két bronzérmet nyert a Bulgáriában rendezett Európa-bajnokságon, az egyik medál tulajdonosa a 60 kilósok viadalában dobogós Wöller Gergő.

- Milyen tervekkel utazott ki a bolgár fővárosba? - kérdeztük a 24 éves szombathelyi versenyzőt.
- Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy érmet nyerek, hiszen az elmúlt években már számtalanszor álltam közel hozzá, de az utolsó pillanatban mindig közbejött valami. Szófia a kabalavárosom, hiszen a 2004-es athéni olimpia előtt itt szereztem meg a kvótámat, most pedig bronzérmes lettem. Elmondhatom tehát, hogy a bolgár főváros a kedvenceim közé tartozik.

- Végig nagyon magabiztosan és erőtől duzzadva birkózott. Hogyan készült a kontinensbajnokságra?
- Az Európa-bajnokságot megelőző háromhetes edzőtábor rendkívül jól sikerült, Gulyás István szakági vezetővel pontról-pontra megbeszéltük, hogy miként fogyasszak, milyen fogásokra koncentráljak és milyen taktikát alkalmazzak. A mezőnyt ismertem, hiszen évek óta ugyanazok a meghatározó tagjai. Ami számomra nagyon fontos volt, hogy elhittem, a súlycsoportban már bárkit képes vagyok legyőzni. Az összecsapások során egyre magabiztosabbá váltam és a kondíciómmal sem volt probléma. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az első napon láttam a lányokat, amikor Sastin Mariann ezüst-, illetve Barka Emese bronzérmet nyert, és ez nekem is nagy lökést adott a későbbiekre.

- Az eredményhirdetésnél Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke adta át önnek az érmet, mondott valamit?
- Közölte, csak így tovább, és ezen az úton haladjak, mert sok munkával a világbajnokságon is eredményes lehetek.

- Már a világbajnokságra készül, vagy azért egy kis ideig ünnepel?
- Biztos vagyok benne, hogy ez az érem meghatározó lesz számomra a jövőben. Plusz doppingot jelent ahhoz, hogy ismét minden idegszálammal csak a birkózásra koncentráljak. A világbajnokság a következő állomás, amelyre május közepén kezdjük el a felkészülést, újra edzőtáborok követik egymást, és az lesz a célom, hogy ismét érem közelbe érjek. A legjobb nyolc helyezett kvalifikálja magát a pekingi olimpiára, ez lesz a minimális célom a szeptemberi vb során.

Tomka Tivadar