Vágólapra másolva!
A Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vezetői, Pintér Erika, Tiszafüred polgármestere, valamint egykori és mai versenyzők köszöntötték 80. születésnapja alkalmából Benedek Gábort, aki 1952-ben részese volt az első magyar olimpiai öttusagyőzelemnek, emellett Helsinkiben egyéniben a dobogó második fokára állhatott.

A budapesti Régi Sipos Étteremben péntek délután tartott ünnepségen a MOB nevében Kamuti Jenő főtitkár személyes megjegyzéssel kezdte beszédét:

"Csütörtökön este agyrázkódást kaptam és nem hittem volna, hogy itt tudok lenni. De nem hagyhattam ki az egyik magyar sikersportág ünnepségét, amelyen jelen van a magyar öttusázás mind a tizenkét olimpiai bajnoka, megannyi kiváló sportember. Nem tudok mást mondani, csodálatos ez az este".

Az egykori társak képviseletében Szondy István - az olimpiai aranyérmes csapattárs - meghatottan köszöntötte a születésnapos Benedek Gábort, akinek ünnepségére sikerült összehozni a magyar öttusasport színe-javát, egykori edzőket, versenyzőket.

Az ünnepségen megjelent a magyar öttusasport valamennyi, azaz 12 olimpiai bajnoka - Benedek mellett Balczó András, Fábián László, Kovácsi Aladár, Martinek János, Mizsér Attila, Móna István, Nagy Imre, Németh Ferenc, Szondy István, Török Ferenc és Vörös Zsuzsanna -, akik 1952-től a legutóbbi, 2004-es ötkarikás játékokig kilenc aranyérmet szereztek.

A bajnokokat Pécsi Gábor technikai igazgató egyenként szólította ki, és - miközben archív felvételen az adott sportoló egy-egy emlékezetes versenyét idézték fel - a kiválóságokat válogatott melegítőbe öltöztette be, amelyre az illető nevét, olimpiai győzelmének helyét és idejét, valamint az öttusalogót hímezték.

Császári Attila, a MÖSZ elnöke kiemelte: régi vágy valósult meg azzal, hogy közösen ünnepelhet a sportág összes olimpia bajnoka. Mint mondta: nem kis öröm, hogy a 175 élő magyar olimpiai bajnokból mind a 12 öttusázó együtt lehet.

A nemzetközi szövetség nevében Bretz Gyula átadta a szervezet Pierre de Coubertin emlékérmét Kovácsi Aladárnak, Szondy Istvánnak és Benedek Gábornak.