Élő:
Vágólapra másolva!
A Monacóban zajló 16. Amber-verseny negyedik játéknapján Vlagyimir Kramnyik 1,5-0,5-re legyőzte Viswanathan Anandot. Az orosz világbajnok a "vakon" vívott partiban először gyalogot, majd tisztet, végül bástyát kapott ajándékba az állás feletti kontrollt elvesztő indiai exvilágbajnoktól. A rapid játszmájuk fantasztikus küzdelmet hozott. Anand bástyát áldozott támadásért, de kapkodott, és kihagyta a nyerést ígérő folytatást, s a csata végül remi lett. Lékó Péter mindkét játszmája döntetlennel zárult az izraeli Borisz Gelfanddal szemben. Az orosz Peter Szvidler némi szerencsével 2-0-ra nyert a spanyol Vallejo Pons ellen. Az örmény Levon Aronjan 1,5-0,5-re verte Magnus Carlsent. A szerdai szabadnap után Lékó az ötödik játéknapon a norvég nagymesterrel játszik majd.

Az interneten fokozott érdeklődés kísérte a két szupersztár, Vlagyimir Kramnyik és Viswanathan Anand összecsapását. Az első játszmában az orosz világbajnok vezette a világos bábukat, és a Nimzoindiai védelem egyik ritkább változatában mérték össze erejüket. Megjegyzem, hogy ebben a variban Kramnyikot a 2005-ös dortmundi torna utolsó fordulójában világossal legyőzte a francia Etienne Bacrot. Az indiai exvilágbajnok javította sötét játékát, és úgy tűnt, hogy minimális hátrányban tartani tudja majd a pozíciót. Váratlanul azonban Anand "elfelejtette" az állást, s minden lépésével ajándékba adott anyagot riválisának. Először csak egy gyalogot, majd elnézte futóját is, s a végén még bástyáját is ütésbe tette. Drámai befejezés, de Vishyt kemény fából faragták, hihetetlen elánnal játszotta a második partit.

Villámgyorsan peregtek a lépések, és Anand a spanyol megnyitásban azonnal támadásba lendült. Kramnyik huszárjával betört d4-re, s talán nem is gondolt arra, hogy az indiai exvilágbajnok bástyát áldoz. Szenzációs csatát láttunk, az orosz világelső hibázott a védekezés során, és Anand fonalasan nyerhetett volna! Ehelyett "mentette" bástyáját, s ezzel fontos tempót adott ellenfelének. Világos támadása kifulladt, a végjáték már remi volt.

Nehéz meccset játszott Lékó Péter a izraeli Borisz Gelfanddal. A januári Világkupán az elődöntőben mérték össze erejüket, és a találkozó végül a "hirtelen halál" partiban dőlt el nagymesterünk javára. Péter kezdett világossal, Gelfand nem okozott meglepetést, a szicíliai védelem Najdorf-változatában viaskodtak. Lékó elkerülte a felkínált lépésismétléses remit, de nem tudta igazát bizonyítani. Sötéttel a vezérindiai védelemben komoly gondjai voltak, de szerencsére Gelfand időzavarban nem tudta előnyét döntővé fokozni. A lebonyolítás után Péternek gyalogelőnye lett, de ezt nem lehetett érvényesíteni.

Az elnézések napján nem jeleskedett a spanyol Francisco Vallejo Pons. Először tisztet nézett el, majd vezérével leütött védett bábut, amit "megköszönt" az orosz Peter Szvidler. A második játszmában mindketten sokat hibáztak, a spanyol sakkozó vezért nyert, de királya védtelen maradt. Szvidler azonban hibázott az akció során, kiengedte a sötét uralkodót szorongatott helyzetéből. Vallejo a kapkodásban lépett sakk-sekkbe, ehelyett remizhetett volna.

Remekelt világossal a holland Loek van Wely az orosz Alekszandr Morozeviccsel szemben, ellenállás nélkül vesztett sötéttel. Az örmény Levon Aronjan és a norvég Magnus Carlsen májusban világbajnok-jelölti párosmeccset játszik. A főpróba Aronjannak sikerült jobban. Érdekes végjátékban nyert a 16 éves titán ellen, majd megszenvedett a remiért a második partiban. Vaszilij Ivancsuk nehéz küzdelemben kényszerítette megadásra Tejmur Radzsabovot. Sötéttel minőséghátrányos pozíciót remizett el, majd ellentámadással keresztezte az azeri sakkozó királyszárnyi akcióját.

A 4. forduló eredményei:
"Vak" partik:
Tejmur Radzsabov (azeri, 2729) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2750) döntetlen (Pirc védelem, 32)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2766) - Viswanathan Anand (indiai, 2779) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 30)
Loek van Wely (holland, 2683) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2741) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 33)
Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2679) - Peter Szvidler (orosz, 2728) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 25)
Levon Aronjan (örmény, 2744) - Magnus Carlsen (norvég, 2690) 1 - 0 (Angol megnyitás, 76)
Lékó Péter (magyar, 2749) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Szicíliai védelem, 35)

A verseny állása:
1. Vlagyimir Kramnyik 4 pont
2-3. Peter Szvidler és Vaszilij Ivancsuk 3
4-5. Borisz Gelfand és Levon Aronjan 2,5
6. Lékó Péter 2
7-8.Alekszandr Morozevics ésTejmur Radzsabov 1,5
9-12. Magnus Carlsen, Viswanathan Anand, Loek van Wely és Francisco Vallejo Pons 1

Rapid játszmák:
Ivancsuk (ukrán, 2750) - Radzsabov (azeri, 2729) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 48)
Anand (indiai, 2779) - Kramnyik (orosz, 2766) döntetlen (Spanyol megnyitás, 56)
Morozevics (orosz, 2741) - Van Wely (holland, 2683) 1 - 0 (Angol megnyitás, 39)
Szvidler (orosz, 2728) - Vallejo Pons (spanyol, 2679) 1 - 0 (Katalán megnyitás, 47)
Carlsen (norvég, 2690) - Aronjan (örmény, 2744) döntetlen (Katalán megnyitás, 71)
Gelfand (izraeli, 2733) - Lékó (magyar, 2749) döntetlen (Vezérindiai védelem, 72)

A verseny állása:
1.Levon Aronjan 3,5 pont
2. Viswanathan Anand 3
3-5. Alekszandr Morozevics, Vlagyimir Kramnyik és Vaszilij Ivancsuk és 2,5
6-8.Lékó Péter, Peter Szvidler és Magnus Carlsen 2
9. Borisz Gelfand 1,5
10-11. Francisco Vallejo Pons és Loek van Wely és 1
12. Tejmur Radzsabov 0,5

Az összetett verseny állása:
1. Vlagyimir Kramnyik 6,5 pont
2. Levon Aronjan 6
3. Vaszilij Ivancsuk 5,5
4. Peter Szvidler 5
5-8. Lékó Péter, Borisz Gelfand, Alekszandr Morozevics és Viswanathan Anand 4
9. Magnus Carlsen 3
10-12. Tejmur Radzsabov, Francisco Vallejo Pons és Loek van Wely 2

A csütörtöki 5. forduló párosítása:
Gelfand - Vallejo Pons
Carlsen - Lékó
Szvidler - Aronjan
Morozevics - Radzsabov
Anand - Van Wely
Ivancsuk - Kramnyik