Vágólapra másolva!
Majoros István nélkül, ám rekordnevezéssel vette kezdetét a szombathelyi birkózó Magyar Nagydíj. A szervezők csak mini-világbajnokságként aposztrofálták a versenyt, teljesen érthetően, hiszen összesen 31 ország 218 birkózója nevezett. Az első napon a magyar együttes négy érmet nyert: Fodor Zoltán ezüst-, Horváth András, Füredy Levente és Bárdosi Sándor bronzérmes lett.

Majoros István olimpiai bajnokunk indulni szeretett volna a Nagydíjon, de az influenza közbeszólt. "Azt hittem a versenyre meggyógyulok, de sajnos a betegség most legyőzött" - mondta Majoros, aki mindezek ellenére ott volt a lelátón. "Megyek még egy kivizsgálásra, és utána csatlakozom a válogatotthoz, amely két hét múlva utazik Üzbegisztánba, oda már én is a többiekkel tartok."

Struhács György szövetségi kapitány csak reménykedik abban, hogy Majoros betegsége tényleg a múlté, de Oláh Tibor sérülése fejfájást okozhat. Az 55 kilogrammos válogatott birkózó a délelőtt folyamán magabiztosan lépdelt az elődöntőig, ahol viszont kikapott koreai ellenfelétől, és dereka megsérült, így a folytatásban már a vigaszági mérkőzéseken sem tudott szőnyegre állni.

Az alsó súlycsoportokban (55 és 60 kilogramm) nem sok babér termett a magyar birkózóknak, ám a 74 és 84 kilogrammos versenyzőink kitettek magukért. Horváth András és Füredy Levente a "74-esek" között bronzérmet vehetett át, mindkettőjüket dicséret illeti, hiszen remekül helytálltak, ám a fináléba kerülésért Horváth az ukrán világbajnok, Sackim ellen tehetetlen volt, riválisa emeléseit nem tudta védeni.

Füredy a dán Madsentől, a 2005-ös budapesti világbajnokság ezüstérmestől kapott ki nagy küzdelemben. Aztán a bronzéremért vívott csatákban a két fiú parádésan birkózva kaparintotta meg a bronzérmet. "Nehéz napon vagyok túl, de nagyon örülök az éremnek" - mondta Horváth András, akihez csatlakozott Füredy Levente is: "A délelőtt folyamán nagyon elfáradtam, de szerencsére a kisdöntőre sikerült regenerálódnom. Köszönöm a közönség buzdítását!"

84 kilogrammban olimpiai ezüstérmesünk, Bárdosi Sándor impozánsan dobálta ellenfeleit, viszont a legjobb négy között beletört a bicskája a francia Nomunviba. A fekete bőrű fiúval sokat perlekedtek egymással a szőnyegen a parterállások szabályos felvétele miatt, de végül Bárdosi húzta a rövidebbet, így a gall birkózó lett a finalista. "Tudtam, hogy mire készülhetek a francia ellen, mert tavaly az Európa-bajnokságon már egyszer kikaptam tőle. Akkor is az volt a problémám, hogy sokat szabálytalankodott. Most is bírói döntéssel kaptam ki tőle." A kisdöntőben végül Bárdosi az amerikai Betts Chase-t verte meg, így bronzéremmel távozhatott a vasi városból.

Forrás: [origo]

Fodor Zoltán remek birkózása ezüstérmet ért

Fodor Zoltán is ezt a súlycsoportot képviselte, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a fiatal versenyző, egészen a döntőig menetelt. Egész nap koncentráltan, és nagyon motiváltan birkózott, a szövetségi kapitány mellett édesapja is hangos kiabálások között űzte, hajtotta a lelátóról. A nap utolsó döntőseként lépett szőnyegre a francia Nomunvi ellen, aki korábban Bárdosi Sándort győzte le, így a reváns is fűtötte. Az első menetben 3:0-ra nyert Fodor, sokat mozgatta ellenfelét, akinek szemmel láthatóan nem feküdt a magyar birkózó stílusa.

A második etapban az első egy perc nem hozott pontot, jöhetett a parterhelyzet, amelyet Nomunvi kivédekezett, majd utána megpörgette Fodort, és ezzel egyenlített. A mindent eldöntő két percben aztán a bíróké lett a főszerep, hol az egyik, hol a másik versenyzőt intették, ami a fiatal Fodort viselte meg jobban, így az ezüstérem jutott a Ferencváros birkózójának, akit mindenképp dicséret illet teljesítményéért.

Tomka Tivadar