Vágólapra másolva!
A hétvégén kezdődik - igaz, még magyar résztvevők nélkül - az öttusázók idei Világkupa-sorozata, amely hat állomásból, illetve döntőből áll.

A hazai legjobbak anyagi, illetve részben szakmai okok miatt - magaslaton általában borul a papírforma - ezúttal nem utaznak a mexikóvárosi nyitányra. Számukra így az első megmérettetésre március 22. és 25. között, Kairóban nyílik lehetőség.

Az egyiptomi fővárosba a tervek szerint Horváth Viktor, Németh Róbert, Kasza Róbert és Tibolya Péter, valamint Vörös Zsuzsanna, Máthé Vivien, Füri Csilla és Bartalis Zsófia utazik. Az április 12. és 15. között esedékes millfieldi viadalon Balogh Gábor, Fülep Sándor, Kállai Ákos és Marosi Ádám, illetve Vörös, Máthé, Füri és Alekszejev Tamara vesz részt.

A férfiak számára e két verseny válogató a júniusi, rigai Európa-bajnokságra, és részben már az augusztusi belrini világbajnokságra. Pálvölgyi Miklós a csapatösszeállításnál a kairói és a millfieldi teljesítményt, valamint a május 10-13. közötti budapesti Vk-fordulón nyújtott produkciókat veszi majd figyelembe.

A nők esetében kicsit összetettebb a válogatási rendszer. Vörös, Máthé és Füri küzd egymással két biztos helyért, hozzájuk csatlakozik majd még két versenyző további értékelés alapján. A trió harmadikja, illetve az utánpótláskorúak három legjobbja küzd meg az Eb-szereplés lehetőségéért a május 24. és 27. között zajló székesfehérvári Vk-versenyen. Az azt megelőző moszkvai női viadalon juniorok indulnak, a dzonkówi férfi versenyen pedig olyanok, akik nem utaznak az Eb-re.

A vb-re a férfiak közül várhatóan azokat nevezik majd, akiket az Eb-re, vitás kérdések tisztázására a Rietiben június 23. és 28. között sorra kerülő hatodik Világkupa nyújt lehetőséget. A nők esetében a júliusi országos bajnokságot is figyelembe veszi Kulcsár Antal szövetségi kapitány a csapat összeállításánál.

Idén az Európa-bajnokság kiemelt jelentőségű lesz, ugyanis a férfiak és a nők hagyományos versenyének első nyolc-nyolc helyezettje olimpiai kvótához jut. A vb-ről a dobogósok szereznek jogot a pekingi indulásra.

A Vk program, illetve Eb és vb:
1. férfi és női Vk - március 2-5., Mexikóváros
2. férfi és női Vk - március 22-25., Kairó
3. férfi és női Vk - április 12-15., Millfield (Nagy-Britannia)
4. férfi Vk - május 10-13., Budapest
4. női Vk - május 10-13., Moszkva
5. férfi VK - május 24-27, Drzonków (Lengyelország)
5. női Vk - május 24-27., Székesfehérvár
Európa-bajnokság - június 6-13., Riga
6. férfi és női Vk - június 23-28., Rieti (Olaszország)
világbajnokság - augusztus 14-22., Berlin
Vk-döntő - szeptember 15-16., Peking.