Vágólapra másolva!
A Moreliában zajló szuperverseny ötödik fordulójának óriási szenzációja, hogy a 16 éves Magnus Carlsen világossal legyőzte Veszelin Topalovot. A norvég titán az időkontroll után indított támadást a bolgár exvilágbajnok királya ellen. A támadásvezetésbe kis hiba csúszott, és Topalov megmenthette volna a partit, ehelyett sakkvakság áldozata lett, döntetlen állásban adta fel a játszmát. Carlsen a nyeréssel vezet a tornán! Pazar játékkal győzte az örmény Levon Aronjan az indiai Viswanathan Anandot. Lékó Péter folytatta remisorozatát, a spanyol megnyitás Marshall változatában osztozott meg a ponton az orosz Peter Szviderrel. Nagymesterünk a szabadnap után szombaton az éllovas Carlsen ellen a sötét bábukat vezeti.

Megszületett a szuperverseny eddigi legnagyobb meglepetése, a 16 éves Magnus Carlsen legyőzte Veszelin Topalovot. A norvég titánnak ez már a harmadik győzelme volt, átvette a vezetést, míg a bolgár exvilágbajnok másodszor szenvedett vereséget, s holtversenyben az utolsó. Az összecsapás nagyon érdekesen alakult, hosszas manőverezéseket láttunk egyenlőnek értékelhető állásban. Az időkontroll után Magnus akcióba lendült, alaposan kiélezte a pozíciót. Topalov bizonytalankodott, világos támadása egyre erőteljesebben bontakozott ki. Carlsen késlekedett huszárjának bevetésével, és ez reményt nyújtott Topalovnak, hogy megmentse a fél pontot. A 64. lépés után történtekről még sokáig beszélünk majd, hiszen a bolgár exvilágbajnok a védhetetlennek látszó tisztvesztés miatt feladta a játszmát, holott remizhetett volna. Hihetetlen sakkvakság, ami nem csökkenti Magnus érdemeit.

Remek csatát vívott Levon Aronjan és Viswanathan Anand. Az örmény nagymester futópárjával kezdeményezett, és pazar megoldást talált, hogy szabadgyalogjainak utat engedjen az előretörésre. Szép taktikai motívumok segítségével mért vereséget az éllovas indiai exvilágbajnokra, és befogta őt. A spanyol megnyitás Marshall változatában vívott elméleti vitát a két Péter. Az orosz sakkozó a brissagói világbajnoki döntőn Vlagyimir Kramnyik szekundánsa volt, sokat elemezték a varit. Ezúttal Lékó Péter a 17...f5-ös eltérésre szavazott, jelentős időelőnyre tett szert. Szvidler újított, és rövidesen kezet is fogtak, a lépésismétlést nem tudták kikerülni. A két csalódott nagymester, az előző fordulóban vesztő orosz Alekszandr Morozevics és az ukrán Vaszilij Ivancsuk a spanyol megnyitás berlini változatában osztozott meg a ponton.

Az 5. forduló eredményei:
Peter Szvidler (orosz, 2728) - Lékó Péter (magyar, 2749) döntetlen (Spanyol megnyitás,
Magnus Carlsen (norvég, 2690) - Veszelin Topalov (bolgár, 2783) 1 - 0 (Vezércsel, 64)
Alekszandr Morozevics (orosz, 2741) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2750) döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)
Levon Aronjan (örmény, 2744) - Viswanathan Anand (indiai, 2779) 1 - 0 (Elfogadott vezércsel, 48)

A verseny állása:
1. Magnus Carlsen 3,5 pont
2-3.. Levon Aronjan és Viswanathan Anand 3
4-6. Lékó Péter, Peter Szvidler és Vaszilij Ivancsuk 2,5
7-8. Veszelin Topalov és Alekszandr Morozevics1,5

A szombati 6. forduló párosítása:
Magnus Carlsen - Lékó Péter
Alekszandr Morozevics - Peter Szvidler
Levon Aronjan - Veszelin Topalov
Viswanathan Anand - Vaszilij Ivancsuk