Vágólapra másolva!
Moreliában Lékó Péter izgalmas döntetlennel kezdte meg szereplését. Az ukrán olimpiai bajnokkal, Vaszilij Ivancsukkal a skót megnyitás egyik érdekes változatában vívott elméleti vitát. Ivancsuk gyalogot, majd tisztet is áldozott, végül a küzdelmük örökös sakkal ért véget. Pontosztozkodás született a játéknap  nagy rangadóján. A két exvilágbajnok, a bolgár Veszelin Topalov és az indiai Viswanathan Anand a 30. lépés után egyezett meg a remiben. A spanyol megnyitás Marshall változata sikeres fegyver az örmény Levon Aronjan kezében, kicsikarta a fél pontot az orosz Peter Szvdlertől. A forduló egyetlen győzelmét  a 16 éves Magnus Carlsen aratta, érdekes játszmában kényszerítette kapitulációra az orosz Alekszandr Morozevicset, akivel Lékó a következő partiját vívja.

Odesszában, az ACP rapid Világkupájának döntőjében Lékó Péter az ukrán Vaszilij Ivancsukkal viaskodott, és a rájátszásban diadalmaskodott az olimpiai bajnok ellen. Ivancsuk az azeri Tejmur Radzsabov sajnálatos visszalépése után kapott meghívást a szuperversenyre, és igazolta, hogy a legjobbak mindig naprakészek a változatokban. A Világkupán Ivancsuk és Lékó kétszer a vezérindiai védelemben mérte össze erejét, nagymesterünk sikerrel tartotta a pozíciót. Az ukrán sakkozó ezúttal 1. e4-gyet húzott, és skót megnyitású partit láttunk.

Péter tért el a januári tornán az orosz Szergej Rublevszkij ellen megjátszott varitól, de ezúttal is volt előkészített újítása. Mindketten sokat gondolkodtak, 18 lépés után már csak fél-fél órájuk maradt. Ivancsuk elterelésért gyalogot áldozott, majd nagymesterünk királyállását felszakító tisztáldozatot hozott. Péter pontosan védekezett, nagy időzavarban az olimpiai bajnok örökös sakkot tartott.

Döntetlennel végződött a világranglista első és második helyezettje, a két exvilágbajnok vezérindiai védelmű játszmája. A januári Corus versenyen Viswanathan Anand érzékeny vereséget szenvedett, a vesztés után már nem kapcsolódhatott be az első helyért vívott versengésbe. Ezúttal Veszelin Topalov a 14. lépésben más folytatást választott, előnyt azonban nem tudott kicsiholni, a sorozatos cserék békekötéshez vezettek. Sikeres fegyver az örmény Levon Aronjan kezében a spanyol megnyitás ellen a Marshall-támadás.

Az orosz Peter Szvidler alighanem javítást készített el a Wijk aan Zee-ben látott Anand-Aronjan partihoz képest, de az örmény nagymester a 31. lépésben tálalt újítást. Elegendő ellenjátéka volt az áldozott gyalogért, s végül lépésismétléssel fejeződött be a játszma.

A júliusi hagyományos bieli sakkfesztiválon az orosz Alekszandr Morozevicset harmadszor ünnepelték tornagyőztesként. Két partit azonban vesztett, mindkettőt Magnus Carlsen ellen. Morozevics szeretett volna visszavágni, de nem kellett félteni a 16 éves norvég titánt. Pozíciós tisztáldozatot hozott, majd a kalandok után gyalogelőnyös végjátékra egyszerűsödött az állás. Morozevics pontatlanul védekezett, és a szabadgyalogok versenyfutásában Magnus került ki győztesen. A Corus-tornán Carlsen nyeretlen maradt, pályafutása első 20-as kategóriájú versenyén remek nyeréssel rajtolt.

Az első forduló eredményei:
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2750) - Lékó Péter (magyar, 2749) döntetlen (Skót megnyitás, 27)
Veszelin Topalov (bolgár, 2783) - Viswanathan Anand (indiai, 2779) döntetlen (Vezérindiai védelem, 30)
Peter Szvidler (orosz, 2728) - Levon Aronjan (örmény, 2744) döntetlen (Spanyol megnyitás, 38)
Magnus Carlsen (norvég, 2690) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2741) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 67)

A 2. forduló párosítása:
Lékó - Morozevics
Aronjan - Carlsen
Anand - Szvidler
Ivancsuk - Topalov