Vágólapra másolva!
Noha az előjelek magyar szempontból igazán sikeres kontinensviadalt sejtettek, végül igen szerencsétlenül alakultak a versenyek a varsói műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon: a favoritok között számon tartott Sebestyén Júlia a csalódást jelentő 9. helyen végzett, a Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtáncpár utóbbi tagja pedig súlyos sérülést szenvedett, így a duó a márciusi világbajnokságon sem indulhat.

"Nincs mit mondani. Mindössze egy triplát ugrott a kűr során" - értékelte Sebestyén szereplését Jurek Eszter szakágvezető. "Tavaly óta tart a hullámvölgy, azóta nem találja önmagát. Valami megtört nála. Juli nagyszerű korcsolyázó, de versenyen kell jól teljesíteni. Sajnos nehezen viseli, ha nyomás, eredménykényszer nehezedik rá. Amikor kifutott a jégre, láttam rajta, hogy nagyon ideges, úgyhogy nem is bírtam élőben megnézni, inkább felvettem videóra".

A 18.-ként végzett Pavuk Viktóriáról azt mondta, hogy önmagához képest jól teljesített, mert még mindig érzi sérült lábát, ugyanakkor megjegyezte, szerinte az új pontozási rendszerben a bírók rendre alulértékelik a teljesítményét. "Előadása nem sokkal volt rosszabb, mint amikor három éve, Budapesten negyedik lett. Akkor nem esett el és a tripla Lutzból sem lépett el, de ez nem jelenthet ilyen sok helyet. Sokan azt mondják, hogy lassúak a forgásai és lépéssorai, de ezzel nem értek egyet" - alkotott véleményt Jurek a budapesti hölgy teljesítményéről.

Ami talán a nők gyenge szereplésénél is fájóbb, hogy a kűr előtt hetedik Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtáncpárnak vissza kellett lépnie. A duó férfi tagja ugyanis a péntek délelőtti edzésen, amikor éppen a szabadprogramot gyakorolta, egy szerencsétlen mozdulatnál eltörte a lábát. Elek szombaton hazautazott, és mint kiderült, szárkapocscsonttörést szenvedett, amit már meg is műtöttek: nyolc csavart és egy lemezt ültettek a bal lábába. "Egyelőre nem tudni, mikor kezdhetjük újra az edzéseket, de két hónapig, amíg gipszben lesz a lábam, biztosan nem, így a márciusi vb-ről lemaradunk" - mondta Elek Attila, akit így öccse, György helyettesít majd párjával, Nagy Zsuzsannával a Japánban rendezendő viadalon.

"Hoffmannékat nagyon sajnálom, mert rengeteget fejlődtek az elmúlt egy évben, és ez meglátszott az eredményeiken is, hiszen korábban 10. volt a legjobb helyezésük, most pedig akár az első hatban is végezhettek volna" - mondta a kétszeres junior világbajnoki ezüstérmes egységről Jurek.

A szakágvezető értékelésében hozzátette, a vb-n szerinte minden másként alakul majd: "Japánba egy-egy nő és jégtáncpár mehet. A nőknél Juli lesz az induló, mert az ob-n és az Eb-n is jobban szerepelt Vikinél, míg jégtáncban a most 20. Nagy Zsuzsanna, Elek György duó indulhat Elek Attila sérülése miatt. Egyébként meggyőződésem, hogy Juli nagyon jó lesz a vb-n, mivel a mostani gyengébb Eb-szereplés révén nem lesz rajta nyomás. Csak az a probléma, hogy Varsóban akár aranyérmet is nyerhetett volna egy közel hibátlan kűrrel, míg Japánban ez valószínűleg dobogót sem ér majd, mivel ott a japánok, amerikaiak révén sokkal erősebb lesz a mezőny".

"Ha idénybeli bármelyik korábbi kűrömet futom, biztos a harmadik hely" - mondta Sebestyén. "A legrosszabbkor teljesítettem a leggyengébben, pedig egy igazán jó szabadkorcsolyázással a bronzéremnél is jobban szerepelhettem volna" - kesergett a 2004-ben, Budapesten kontinenselső tiszaújvárosi versenyző, aki édesanyjával éppen a gálára szóló jegyet próbálta értékesíteni. "Láttam már elég gálát, ráadásul úgy készültünk, hogy én is korcsolyázom, de nemhogy dobogóra, még az első ötbe sem fértem be... Inkább Varsó óvárosát nézzük meg".

A 25 éves Sebestyén szerint ezúttal jelentős szerepet játszott gyengébb szereplésében, hogy az utolsó, legjobb csoportból őt szólították elsőként jégre, mivel már a bemelegítés során érezte, hogy merev. "Nem mindig baj, ha első az ember, például a rövidprogramnál kifejezetten könnyedén mozogtam és ugrottam a bemelegítéskor, de most jól jött volna, ha még van negyedórám, rendbe szedni magam, mert nem éreztem jól magam a jégen. Sokat segített volna, ha az első ugrás sikeres, de nem volt az" - kereste csalódást jelentő 9. helyének okait Sebestyén.

Magyarország egyetlen női Európa-bajnoka kétséget sem hagyott afelől, hogy folytatja pályafutását: "Már rég abbahagytam volna, ha nem érezném biztosan, hogy képes vagyok kiugró teljesítményre. Sajnos ez most bennem maradt, de nem adom fel, mert képes vagyok rá, csak ki kell hoznom magamból. Legközelebb a tokiói vb-n lesz erre lehetőségem. Ott tényleg csak arra kell koncentrálnom, hogy mindkétszer jól fussak, ezzel megmutassam a bíróknak, igenis az élvonalba tartozom, ugyanis a rendkívül erős mezőny miatt nincs elvárás velem szemben a helyezést illetően".