Vágólapra másolva!
A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov a Corus 2007 szuperverseny tizedik fordulójában újabb győzelmet aratott, és előnyét egy pontra növelte. Topalov értékes megnyitási újítással lepte meg a mezőny legfiatalabb résztvevőjét, a 16 éves Magnus Carlsen a sakktábla mellett nem tudott megbirkózni a meglepetéssel, gyorsan kapitulációra kényszerült. Viswanathan Anand is jobban készült az ukrán Szergej Karjakinnál, az indiai exvilágbajnok láthatóan kottából játszotta a partit. Gyors remi lett az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz Peter Szvidler játszmája. Meglepő, hogy Vlagyimir Kramnyik már 17 lépés után remizett honfitársával, Alekszandr Motylevvel. Megmenekült a vereségtől az örmény Levon Aronyian, a holland Loek van Wely tisztelőnyös állásban hibázott. A pontvadászat pénteken folytatódik, Szvidler-Topalov, Kramnyik-Radzsabov rangadókra kerül sor.

Wijk aan Zee-ben, a 19-es kategóriájú szuperverseny tizedik fordulójában két játszma végződött döntéssel, és mindkét parti igazi küzdelem nélkül dőlt el. Az éllovas Veszelin Topalov megnyitási újítással lepte meg a 16 éves Magnus Carlsent, és a norvég titán nem tudott jelentős ellenállást kifejteni. Topalovot és stábját, elsősorban szekundánsát, Ivan Cseparinovot dicséri, hogy bátran bevetették a minőségáldozatos folytatást, és a meglepetés ereje gyorsan pontot eredményezett. Három fordulóval a befejezés előtt a bolgár exvilágbajnok egypontos előnnyel vezet, de még nem bonthat pezsgőt, mert legközelebb Peter Szvidler ellen sötét lesz, majd Vlagyimir Kramnyikkal világossal csatázik, végül Tejmur Radzsabovval mérkőzik meg sötéttel.

Szergej Karjakin és Viswanathan Anand 23 lépésig megismételték a tavalyi tornán látott Lékó-Karjakin játszmát, majd az indiai exvilágbajnok új tervet talált. Az ukrán nagymestert szinte "letaglózta" Anand villámgyors játéka, szembesülnie kellett azzal a ténnyel, hogy házielemzés áldozata lett. Világos vezére és huszára kevésnek bizonyult sötét vezérével szemben, állandó mattok is fenyegették a 17 éves sakkozó királyát. Tavaly Anand látványos partiban, kettős tisztáldozattal győzte le Karjakint, ezúttal rapid tempóban érvényesítette anyagi előnyét.

Többet vártunk a forduló egyik rangadójától, Tejmur Radzsabov és Peter Szvidler partijától. Jöttek, láttak, remiztek, egyetlen önálló lépést nem tettek meg a sakktáblán. Elkeserítette híveit Vlagyimir Kramnyik is, játszható pozícióban váratlanul gyorsan remizett honfitársával, Alekszanr Motylevvel. Nagy esélyt szalasztott el a holland Loek van Wely, az örmény Levon Aronyian taktikai elnézését kihasználva tisztet nyert, de végül ajándékba adott fél pontot. Hosszas elméleti változatban csatázott a spanyol Alekszej Shirov és az ukrán Ruszlan Ponomarjov, a különböző színű futók miatt világos nem tudta gyalogelőnyét érvényesíteni. Békés mederben zajlott a holland Szergej Tivjakov és a cseh David Navara játszmája. A kevés eldőlt játszmával romlott a verseny statisztikája, az eddig lejátszott 70 partiban csak 28 győzelem született. Topalov, Kramnyik és Aronyian még veretlen, Motylev, Tivjakov és Carlsen pedig nyeretlen a 14 fős mezőnyben.

A 10. forduló eredményei:
Motylev (orosz, 2647) - Kramnyik (orosz, 2766) döntetlen (Orosz huszárjáték, 17)
Radzsabov (azeri, 2729) - Szvidler (orosz, 2728) döntetlen (Szicíliai védelem, 19)
Topalov (bolgár, 2783) - Carlsen (norvég, 2690) 1 - 0 (Vezércsel, 28)
Van Wely (holland, 2683) - Aronyian (örmény, 2744) döntetlen (Vezércsel, 40)
Karjakin (ukrán, 2678) - Anand (indiai, 2779) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 63)
Shirov (spanyol, 2715) - Ponomarjov (ukrán, 2723) döntetlen (Szicíliai védelem, 47)
Tivjakov (holland, 2667) - Navara (cseh, 2719) döntetlen (Spanyol megnyitás, 18)

A verseny állása:
1. Veszelin Topalov 7,5 pont
2. Tejmur Radzsabov 6,5
3-6. Levon Aronyian, Viswanathan Anand, Vlagyimir Kramnyik és Peter Szvidler 6
7-8. Ruszlan Ponomarjov és Szergej Karjakin 5
9. David Navara 4,5
10-11. Alekszandr Motylev és Szergej Tivjakov 4
12. Loek van Wely 3,5
13-14. Magnus Carlsen és Alekszej Shirov 3

A pénteki 11. forduló párosítása:
Navara - Motylev
Ponomarjov - Tivjakov
Anand - Shirov
Aronyian - Karjakin
Carlsen - Van Wely
Szvidler - Topalov
Kramnyik - Radzsabov