Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben a hétfői szabadnap után folytatódott a pontvadászat a Corus 2007 szuperversenyen. A kilencedik fordulóban az élcsoportban a játszmák sorban döntetlennel fejeződtek be. A sorozatos cserék teljes kiegyenlítéshez vezettek az örmény Levon Aronyian és az éllovas Veszelin Topalov partijában. A bolgár exvilágbajnok megőrizte félpontos előnyét. Hiába áldozott gyalogot az azeri Tejmur Radzsabov a norvég Magnus Carlsennek, lépésismétlés miatt remi lett csatájuk. Az orosz rangadón, Peter Szvidler és Vlagyimir Kramnyik az orosz huszárjátékban osztozott meg a ponton. A szicíliai védelem Najdorf változatában Viswanathan Anand ezúttal világossal volt eredményes. Az ukrán "testvérháborút" Ruszlan Ponomajov nyerte meg, Szergej Karjakin elvesztette veretlenségét.

A szuperverseny kilencedik játéknapján három játszma fejeződött be döntéssel, de az élcsoportban nem történt változás. A forduló rangadói sorban pontosztozkodással fejeződtek be. Elsőként az örmény Levon Aronyian és a bolgár Veszelin Topalov partijában kötötték békét a küzdő felek.

Az angol megnyitás négyhuszáros változatában a világossal játszó olimpiai bajnok nem tudta bizonyítani igazát. Az azeri Tejmur Radzsabovot fűtötte a nyerés vágya, gyalogot is áldozott a mezőny legfiatalabb résztvevőjének, Magnus Carlsennek, de a 16 éves titán hárította a veszélyeket. Nem bántotta egymást a világbajnok és szekundánsa, Vlagyimir Kramnyik és Peter Szvidler. Az orosz nagymesterek az orosz huszárjátékban remiztek.

A torna második fordulójában Viswanathan Anand sötéttel nyert a szicíliai védelem Najdorf változatában a 8...Vxb2-es variban. Az indiai exvilágbajnoknak megtetszett Alekszandr Motylev 13.He4! újítása, és alighanem világos számára javítást talált a partihoz képest, amely fonalasan remi lehetett volna, ha az orosz nagymester nem követ el fatális hibát. A holland Loek van Wely minőséget áldozott, de a vezércsere után Anand egyre nagyobb fölénybe került, és a nyeréssel javított a tabellán elfoglalt pozícióján.

Az ukrán házirangadó Ruszlan Ponomarjov győzelmével végződött. A nyolcadik fordulóban nagy mázlival nyert Szergej Karjakin, de honfitársával szemben egy pillanatig sem volt esélye. A szicíliai védelem Najdorf változatában a világossal játszó exvilágbajnok támadása nagy erővel bontakozott ki, Ponomarjov feljött ötven százalékra.

Oly sok megpróbáltatás után végre nyert a spanyol Alekszej Shirov, a cseh David Navara taktikai elnézéssel gyalogot vesztett, és mentséget már nem talált. Van Wely veresége után a hollandokat csak kevéssé vigasztalta Szergej Tivjakov remije.

A 9. forduló eredményei:
Tivjakov (holland, 2667) - Motylev (orosz, 2647) döntetlen (Caro-Kann védelem, 40)
Navara (cseh, 2719) - Shirov (spanyol, 2715) 0 - 1 (Barcza megnyitás, 34)
Ponomarjov (ukrán, 2723) - Karjakin (ukrán, 2678) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 32)
Anand (indiai, - 2779) - Van Wely (holland, 2683) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 41)
Aronyian (örmény, 2744) - Topalov (bolgár, 2783) döntetlen (Angol megnyitás, 28)
Carlsen (norvég, 2690) - Radzsabov (azeri, 2729) döntetlen (Szicíliai védelem, 21)
Szvidler (orosz, 2728) - Kramnyik (orosz, 2766) döntetlen (Orosz huszárjáték, 21)

A verseny állása:
1. Veszelin Topalov 6,5 pont
2. Tejmur Radzsabov 6
3-5. Levon Aronyian, Vlagyimir Kramnyik és Peter Szvidler 5,5
6-7. Viswanathan Anand és Szergej Karjakin 5
8. Ruszlan Ponomarjov 4,5
9. David Navara 4
10-11. Alekszandr Motylev és Szergej Tivjakov 3,5
12-13. Magnus Carlsen és Loek van Wely 3
14. Alekszej Shirov 2,5

A 10. forduló párosítása:
Motylev - Kramnyik
Radzsabov - Szvidler
Topalov - Carlsen
Van Wely - Aronyian
Karjakin - Anand
Shirov - Ponomarjov
Tivjakov - Navara