Vágólapra másolva!
A holland városban, Wijk aan Zee-ben zajló Corus 2007 szuperverseny hatodik fordulójának rangadóját Vlagyimir Kramnyik és Viswanathan Anand vívta. Az orosz világbajnok világossal új tervvel lepte meg indiai ellenfelét, és kezdeményezéshez jutott. Anandnak nem erőssége a védekezés, míg Kramnyik futópárja érdekes végjátékban eldöntötte a pont sorsát. Az éllovas Tejmur Radzsabov gyors remivel is megőrizte egypontos előnyét, Veszelin Topalov nem bírt a cseh David Navarával. Megszerezte első győzelmét az ukrán Szergej Karjakin, ötödször kapott ki a spanyol Alekszej Shirov. A hetedik játéknapon töbek között Anand-Radzsabov, Aronyian-Kramnyik és Ponomarjov-Topalov összecsapásokra kerül sor.

A szuperverseny egyik nagy rangadóját, Vlagyimir Kramnyik és Viswanathan Anand összecsapását óriási érdeklődés kísérte. Az első öt fordulóban mindketten takarékoskodtak erejükkel, különösen az orosz világbajnok tűnt túlzottan békülékenynek. Egymás ellen első játszmájukat 1989-ben Moszkvában, a GMA versenyen vívták, remiztek.

Azóta még 113 partiban mérték össze erejüket, Anand 18, Kramnyik 12 nyerést ért el. A jelentős különbség abból adódik, hogy a gyorsított műfajban az indiai exvilágbajnok volt eredményesebb. Klasszikus gondolkodási idő mellett 43-szor csatáztak, Kramnyk 5-4-re vezetett. Érdekesség, hogy a döntetlenek jelentős része kevés lépésszámban született meg, kölcsönösen tisztelték egymást.

A megnyitást gyorsan lehúzták, Kramnyik tartogatott egy kis meglepetést, a 16. lépésben eltért a torna első fordulójában látott Ponomarjov-Anand partitól, ahol sötétnek nem volt gondja a kiegyenlítéssel. Az új stratégia meglepte az indiai sakkozót, a7-en bástyája nem állt épen fényesen, és csak úgy tudta kiszabadítani, hogy az orosz világbajnoknak futópárja lett.

Anand nem éppen arról híres, hogy kissé hátrányos pozíciót türelemmel tudja védeni, Kramnyik remek technikája pedig közismert. A bástyák és a vezér cseréje után a világos futópár nagy erőre kapott, Anand nem talált védelmet.

Az éllovas Tejmur Radzsabov gyorsan remizett Ruszlan Ponomarjovval, de nem kellett különösebben bánkódnia, hiszen megőrizte egypontos előnyét. A FIDE bolgár exvilágbajnoka, Veszelin Topalov világossal sem bírt David Navarával, a cseh nagymester megmentette gyaloghátrányos végjátékát. Megszerezte első győzelmét az ukrán Szergej Karjakin. Megdöbbentő, hogy Alekszej Shirov ötödik vereségét szenvedte el. A szicíliai védelem Szvesnyikov változatának bonyodalmaiban a 17 éves olimpiai bajnok Karjakin jobban kiismerte magát.

A spanyol megnyitás egyik divatos változatában remizett az orosz Peter Szvidler és az örmény Levon Aronyian. Megosztozott a ponton az orosz Alekszandr Motylev és a norvég Magnus Carlsen. A megnyitás után Motylev állt előnyösebben, majd a legfiatalabb résztvevő szalasztott el esélyt. A két holland nagymester nem bántotta egymást.

A 6. forduló eredményei:
Motylev (orosz, 2647) - Carlsen (norvég, 2690) döntetlen (Spanyol négyeshuszárjáték, 44)
Szvidler (orosz, 2728) - Aronyian (örmény, 2744) döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)
Kramnyik (orosz, 2766) - Anand (indiai, 2779) 1 - 0 (Katalán megnyitás, 53)
Radzsabov (azeri, 2729) - Ponomarjov (ukrán, 2723) döntetlen (Vezérindiai védelem, 17)
Topalov (bolgár, 2783) - Navara (cseh, 2719) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 56)
Van Wely (holand, 2683) - Tivjakov (holland, 2667) döntetlen (Angol megnyitás, 22)
Karjakin (ukrán, 2678) - Shirov (spanyol, 2715) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 41)

A verseny állása:
1.Tejmur Radzsabov 5 pont
2-3. Vlagyimir Kramnyik és Veszelin Topalov 4
4-6. Levon Aronyian, Viswanathan Anand és Szergej Karjakin 3,5
7-9. Ruszlan Ponomarjov, David Navara, és Peter Szvidler 3
10-11. Alekszandr Motylev és Loek van Wely 2,5
12-13. Szergej Tivjakov és Magnus Carlsen 2
14. Alekszej Shirov 0,5

A 7. forduló párosítása:
Shirov - Motylev
Tivjakov - Karjakin
Navara - Van Wely
Ponomarjov - Topalov
Anand - Radzsabov
Aronyian - Kramnyik
Carlsen - Szvidler