Vágólapra másolva!
Fred Apostel bonni ügyész hétfőn bejelentette: két héten belül egyértelműen kiderülhet, hogy Jan Ullrich, a Tour de France kerékpáros körverseny 1997-es győztese elkövette-e a doppingvétséget, mellyel gyanúsítják.

"Spanyolországból napokon belül megkapjuk azt a manipulált vérkészítményt, melynek tasakján Ullrich neve szerepel" - mondta Apostel. "Ezt összehasonlítjuk a kerékpáros DNS-mintájával és egyértelműen kiderül az igazság. Ha nem egyezik a két minta, akkor Ullrich ártatlan, ellenkező esetben viszont minden kétséget kizáróan kijelenthető, hogy doppingolt."

Forrás: EPA

Apostel hozzátette: a vizsgálat elvégzéséhez szükség van Ullrich hozzájárulására is, de eddig sem a versenyző, sem ügyvédei nem jelezték, hogy meg kívánják tiltani a minták összevetését. "Ha esetleg Ullrich mégsem engedélyezné a vizsgálat elvégzését, akkor ezt a nyomozás érdekeire való tekintettel a bíróság kötelezővé teheti számára. Ebben az esetben Ullrich fellebbezhet a határozat ellen, de a vége úgyis az, hogy valamikor el fogják végezni ezt a tesztet" - jelentette ki az ügyész.

A német versenyző úgy keveredett gyanúba, hogy neve szerepelt a doppingdoktornak nevezett spanyol Eufemiano Fuentes feljegyzésein. Az orvos ellen jelenleg is eljárás folyik. A Fuentesnél tartott házkutatások során olyan vérkészítményt találtak, amelynek megrendelője a hozzátartozó dokumentumok alapján Ullrich volt.