Vágólapra másolva!
A Corus 2007 szuperverseny harmadik fordulójában az éllovasok hetes csoportjából csak Tejmur Radzsabov győzött. Az azeri nagymester sötéttel másodszor nyert sötéttel a királyindiai védelemben, ezúttal a spanyol Alekszej Shirov volt az áldozata. A játéknap másik győzelmét Ruszlan Ponomarjov érte el, c8-ra lépett huszárja romokba döntötte a legfiatalabb résztvevő, a 16 éves Magnus Carlsen reményeit. Öt játszma pontosztozkodással végződött, Viswanathan Anand és Szergej Karjakin komoly esélyt szalasztott el.

A holland tengerparti városban, Wijk aan Zee-ben zajló torna harmadik játéknapján két győzelem született, Tejmur Radzsabov sötéttel, Ruszlan Ponomarjov világossal ünnepelhetett győzelmet. Két és fél órai játék után már csak négy sakkasztalon folyt küzdelem. Az ukrán Ponomarjov gond nélkül nyert a legfiatalabb résztvevő Magnus Carlsen ellen. A 16 éves norvég titánt alighanem megviselte, hogy az előző fordulóban azonnali nyerést hagyott ki a cseh David Navarával szemben, mindketten elnézték, hogy 31...g5?-re 32.c6-tal világos a maga javára döntötte volna el a küzdelmet. Úgy tűnt, hogy Ponomarjov kottából játszott, és a világos huszár betörése eldöntötte a pont sorsát.

Az orosz huszárjátékban már kevés újdonság van. Vlagyimir Kramnyik sötéttel nem változtatott a taktikáján, és csak a biztos kiegyenlítésre törekedett Szergej Tivjakov ellen. A spanyol megnyitás Marshall támadása az elemzők kedvenc területe, Viswanathan Anand és Levon Aronyian partija a 19. lépésben kezdődött meg, és az indiai exvilágbajnok újítása figyelemreméltó. Anand a folytatásban azonban hibázott, Aronyian örökös sakkot tartott. A 2700 Élő-pontosok klubjából csak az azeri Tejmur Radzsabov oly bátor, hogy felvállalja a királyindiai védelmet. A tornán második játszmáját nyerte meg, hiába nyomult előre a vezérszárnyon Alekszej Shirov, az ellentámadás hatásos volt.

Harmadszor is remizett a 17 éves Szergej Karjakin, de a játszma végén az ukrán sakkozó lehetett elégedetlen, hiszen alaposan megszorongatta a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovot. Csak a helyi szurkolók figyelmét kötötte le Loek van Wely párharca az orosz Alekszandr Motylevvel, a holland nagymester örülhetett, hogy a kalandokat remivel megúszta a kalandokat. Az újonc David Navara eddig várakozáson felül szerepel, és sokak kétkedése ellenére bizonyítja magas Élő-pontszámának jogosságát.

A 3. forduló eredményei:
Van Wely (holland, 2683) - Motylev (orosz, 2647) döntetlen (Angol megnyitás, 53)
Karjakin (ukrán, 2678) - Topalov (bolgár, 2783) döntetlen (Szicíliai védelem, 54)
Shirov (spanyol, 2715) - Radzsabov (azeri, 2729) 0 - 1 (Királyindiai védelem, 47)
Tivjakov (holland, 2667) - Kramnyik (orosz, 2766) döntetlen (Orosz huszárjáték, 28)
Navara (cseh, 2719) - Szvidler (orosz, 2728) döntetlen (Grünfeld védelem, 27)
Ponomarjov (ukrán, 2723) - Carlsen (norvég, 2690) 1 - 0 (Szláv védelem, 30)
Anand (indiai, 2779) - Aronyian (örmény, 2744) döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)

A verseny állása:
1.Tejmur Radzsabov 2,5 pont
2-7. Viswanathan Anand, Levon Aronyian, Vlagyimir Kramnyik, David Navara, Peter Szvidler és Veszelin Topalov 2
8-9. Szergej Karjakin és Ruszlan Ponomarjov1,5
10- 11. Alekszandr Motylev és Szergej Tivjakov 1
12-14. Magnus Carlsen, Alekszej Shirov és Loek van Wely 0,5

A 4. forduló párosítása:
Motylev - Aronyian
Carlsen - Anand
Szvidler - Ponomarjov
Kramnyik - Navara
Radzsabov - Tivjakov
Topalov - Shirov
Van Wely - Karjakin