Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2007 szuperverseny második fordulójában hat játszma végződött döntéssel. A nagymesterek az érdekes partikkal kárpótolták a sakkrajongókat az első játéknap békés hangulatáért. Abszolút világbajnokként első győzelmét aratta Vlagyimir Kramnyik, stratégiája tökéletes volt Alekszej Shirovval szemben. Az orosz Alekszandr Motylev kevesellte a remit Viswanathan Anand ellen, örökös sakk helyett vesztőt húzott. Kettős vereséget szenvedtek a hollandok, Loek van Wely a bolgár Veszelin Topalovtól, Szergej Tivjakov az orosz Peter Szvidlertől kapott ki. Meggyőző nyerést ért el az örmény Levon Aronyian, higgadt védekezéssel a cseh David Navara. Nagy küzdelemben megmentette hátrányos állását Szergej Karjakin, az azeri Tejmur Radzsabov hetes holtversenyben áll az élen.

A 19-es kategóriájú szuperverseny második fordulójában remek játszmákat láthattak a nézők és a tornát az interneten figyelők. Elsőként a nagyok mezőnyében újoncnak számító Alekszandr Motylev és az ötszörös Wijk aan Zee-i győztes indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand partija fejeződött be. Érdekes elméleti párharcot vívtak a szicíliai védelem Najdorf változatának abban a folytatásában, amely a 60-as 70-es években volt népszerű. Az orosz nagymester három gyalogot is áldozott a kezdeményezés érdekében, Anand védekezésre kényszerült. Motylev azonban túlbecsülte esélyeit, majd örökös sakk helyett azonnal vesztőt húzott.

Mindig presztízscsata Vlagyimir Kramnyik és Alekszej Shirov összecsapása. jól emlékezünk még emlékezetes páros meccsükre, amelyet 1998-ban a világbajnoki kihívó jogáért játszottak, és nem kis meglepetésre a spanyol nagymester nyert, mégis az orosz sakkozó játszotta Garri Kaszparovval a döntőt. Négy évvel ezelőtt a holland városkában Alekszej Shirov világossal vereséget mért Vlagyimir Kramnyikra, akivel pályafutása során 75 partit vívott eddig, és 18-17-re vezetett. Kramnyik jól választotta meg a megnyitást, és Shirov sokat tépelődött, hogy melyik folytatást válassza. Az orosz világbajnok fokozatosan játszotta túl ellenfelét, akinek huszárja sokat manőverezett, de a parti végén kettős támadás áldozata lett. Kramnyik abszolút világbajnoki címének megszerzése óta első győzelmét aratta.

A bolgár exvilágbajnok, Veszelin Topalov javára dőlt el a szicíliai védelmű játszma a holland Loek van Welyvel szemben. Különböző oldalra sáncoltak, és kölcsönösen gyalogrohamot indítottak, de a bolgáré volt a hatásosabb. Van Wely időzavarban nem tudta hárítani Topalov támadását. Túlértékelte esélyeit és vereséget szenvedett a mezőny legfiatalabb résztvevője, a 16 éves Magnus Carlsen. Az újoncok derbijében a cseh David Navara higgadtan védekezett a minőséget áldozó norvég sakkozóval szemben, majd ellentámadással nyert. Értékes győzelmet ért el az örmény Levon Aronyian. A sötét bábukat vezető ukrán exvilágbajnok, Ruszlan Ponomarjov tisztjeinek passzivitása eldöntötte a pont sorsát.

Rossz volt nézni a Skandináv védelemben Szergej Tivjakov játékát, vezére igazi "bolygó hollandi" volt. A vezércsere után is csak foltozgatta állását, és Peter Szvidler nem engedte megmenekülni. A hetedik sorra betört bástyái megtörték Tivjakov ellenállását. Hiába nyert vezért Tejmur Radzsabov, a 17 éves Szergej Karjakin hősies védekezéssel döntetlenre mentette a játszmát.

A 2. forduló eredményei:
Motylev (orosz, 2647) - Anand indiai, 2779) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 31)
Aronyian (örmény, 2744) - Ponomarjov (ukrán, 2723) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 39)
Carlsen (norvég, 2690) - Navara (cseh, 2719) 0 - 1 (Grünfeld védelem, 50)
Szvidler (orosz, 2728) - Tivjakov (holland, 2667) 1 - 0 (Skandináv védelem, 65)
Kramnyik (orosz, 2766) - Shirov (spanyol, 2715) 1 - 0 (Angol megnyitás, 34)
Radzsabov (azeri, 2729) - Karjakin (ukrán, 2678) döntetlen (Vezérindiai védelem, 78)
Topalov (bolgár, 2783) - Van Wely (holland, 2683) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 35)

A verseny állása:
1-7. Viswanathan Anand, Levon Aronyian, Vlagyimir Kramnyik, David Navara, Peter Szvidler, Tejmur Radzsabov és Veszelin Topalov 1,5 pont
8. Szergej Karjakin 1
9- 13. Magnus Carlsen, Alekszandr Motylev, Ruszlan Ponomarjov, Alekszej Shirov, Szergej Tivjakov
14. Loek Van Wely 0

A 3. forduló párosítása:
Van Wely - Motylev
Karjakin - Topalov
Shirov - Radzsabov
Tivjakov - Kramnyik
Navara - Szvidler
Ponomarjov - Carlsen
Anand - Aronyian