Vágólapra másolva!
A Magyar Atlétikai Szövetség az Országos Sportegészségügyi Intézettel karöltve beindítja a "Dopping Alternatíva Programot", mellyel elsődleges célja a csúcsteljesítmény elérésének legális támogatása.

Az athéni olimpián aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott Annus Adriánnak és Fazekas Róbertnek tavaly lejárt a kétéves eltiltása, s a kalapácsvető és diszkoszvető egyaránt javában készül a visszatérésre, így az idei oszakai világbajnokságra is. Ám sajnos a magyar atlétikának az elmúlt évben is akadtak doppingesetei, mi több, öt válogatott versenyző - a sprinter Dobos Gábor és Pauer Géza, a gátfutó Palágyi Gergely, a diszkoszvető Varga Roland és a gerelyhajító Horváth Gergely - akadt fel az ellenőrzésen. Dobost visszaesőként örökre eltiltották, a többiek két évig nem versenyezhetnek.

"Rengeteg doppingellenőrzést végeztünk el tavaly, és idén sem lesz másként. Ugyanakkor a megelőzésre és a tájékoztatásra is nagy hangsúlyt helyezünk. A Magyar Atlétikai Szövetség az Országos Sportegészségügyi Intézettel karöltve útjára indítja a Dopping Alternatíva Programot, amelynek elsődleges célja a csúcsteljesítmény elérésének legális támogatása. A program első, ismertető előadására január 18-án csütörtökön kerül sor a Magyar Sport Házában" - mondta el Mérei László, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) szakmai igazgatója.

"Szemünk előtt lebeg a 2008. évi olimpia, de a rövidebb és hosszabb távú célok egyaránt. Tudjuk és hisszük, hogy a XXI. század sportjában a profi felkészülés fogalmát már messze nem elégíti ki a napi edzés tevékenység. A felkészülés fogalomkörébe olyan járulékos tevékenységek és szempontok is közrejátszanak, melyek sportegészségügyi és sporttudományos tapasztalatokra támaszkodva a napi edzés hatékonyságát hivatottak növelni. Ezért kidolgoztunk egy olyan programot, mely az elhivatott és mélyen elszánt sportolók felkészülését a személyiség fejlesztéstől a terhelés diagnosztikáig - kizárólag megengedett eszközökkel - igen sok oldalról képesek támogatni" - olvasható a Magyar Atlétika Szövetség honlapján.

A MASZ minél több edzőt és a versenyzőt szeretne a Dopping Alternatíva Program mellé állítani, amelyet csütörtökön Berkes István, az Országos Sportegészségügyi Intézet főigazgatója, valamint Bakanek György, a Sportegészségügyi és Antidopping Információs iroda vezetője ismertet a Magyar Sport Házában.