Vágólapra másolva!
A holland tengerparti városban, Wijk aan Zee-ben szombaton indulnak a sakkórák az esztendő első szuperversenyén. A Corus 2007 tornán  többek között az abszolút világbajnoki címet szerzett Vlagyimir Kramnyik is játszik. Az elisztai világbajnoki döntő után először mérkőzik meg a FIDE exvilágbajnokával, a világranglistát vezető Veszelin Topalovval. Címvédőként a bolgár sakkozó és az ötszörös győztes indiai Viswanathan Anand indul. Ezúttal nincs magyar résztvevője a tornának, amely 19-es kategóriájú, 2718-as Élő-átlagú. Az örmény Levon Aronyian, az azeri Tejmur Radzsabov, az orosz Peter Szvidler és az ukrán Ruszlan Ponomarjov pályázik még nagy eséllyel előkelő helyezésre.

Hagyományosan az év első nagy versenyét Wijk aan Zee-ben rendezik meg. A holland városka két és fél hétig a sakk lázában ég, majd rövid pihenő után már a következő versenyre készül. A szuperverseny mellett még számtalan egyéb tornát is szerveznek, profik és amatőrök egy nagy teremben játszanak. Remek hangulatú sakkfesztivál, ahol természetesen a 14 fős viadal áll az érdeklődés középpontjában.

A világranglista első tíz helyezettjéből ezúttal csak négyen játszanak, a tavalyi mezőnyhöz képest hét(!) helyen van változás. Lékó Péter sem vállalta a részvételt túlzsúfolt versenyprogramja miatt. Kitüntető érdeklődéssel várjuk a nagy trió, Kramnyik, Topalov és Anand párharcát.

Vlagyimir Kramnyik részvétele csak októberben dőlt el, nyolcadszor játszik a viadalon, 1998-ban holtversenyben Anaddal végzett az élen. Kilencedszer ül sakkasztalhoz a bolgár Veszelin Topalov, korábbi nyolc fellépése közül 1996-ban és 2005-ben harmadikként zárta szereplését.

Forrás: EPA

2006-ban Ivancsukkal is megmérkőzött Viswanathan Anand

Tavaly emlékezetes versenyfutás után lett holtversenyben első Ananddal, aki ötödik tornagyőzelmét ünnepelhette. Wijk aan Zee-ben az indiai exvilágbajnokot tizenkettedszer látják a holland sakkrajongók. Első tornagyőzelmét 1989-ben aratta, majd 1998-ban, 2003-ban, 2004-ben győzött, és tavalyi elsőségével minden rekordot megdöntött. Parádés eredménylistáján még öt második helyezés is szerepel.

A spanyol Alekszej Shirovot is régi ismerősként köszönthetik, hatodszor játszik Wijk aan Zee-ben, az orosz Peter Szvidler negyedszer versenyez. Az örmény Levon Aronyian tavaly ötvenszázalékos teljesítménnyel mutatkozott be. Az azeri Tejmur Tadzsabov és az ukrán Ruszlan Ponomarjov harmadszor kapott meghívást.

A megnyitó napján ünnepli 17. születésnapját Szergej Karjakin, aki tavaly debütált. A legfiatalabb résztvevő a 16 éves norvég Magnus Carlsen, aki 2006-ban a nagymesterverseny holtversenyes győzteseként harcolta ki a részvételi jogot. Újonc a cseh David Navara, aki pályafutása első nagy szuperversenyén játszhat az orosz Alekszandr Motylevhez hasonlóan.

A holland színeket ezúttal ketten képviselik, Loek van Wely ismét szépen feltornázta Élő-pontjait, míg Szergej Tivjakov vesztett korábbi pontszámából.

A résztvevők az Élő-pontok sorrendjében:
Veszelin Topalov (bolgár) 2783
Viswanathan Anand (indiai) 2779
Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2766
Levon Aronyian (örmény) 2744
Tejmur Radzsabov (azeri) 2729
Peter Szvidler (orosz) 2728
Ruszlan Ponomarjov (ukrán) 2723)
David Navara (cseh) 2719
Alekszej Shirov (spanyol) 2715
Magnus Carlsen (norvég) 2690
Loek van Wely (holland) 2682
Szergej Karjakin (ukrán) 2682
Szergej Tivjakov (holland) 2667
Alekszandr Motylev (orosz) 2647.

A klasszikus időbeosztás mellett szervezik a versenyt, hétórás a játékidő, két óra negyven lépésre, egy óra alatt húszat kell húzni, majd a parti befejező szakaszára még fél óra áll a nagymesterek rendelkezésére. Január 17-én, 22-én és 25-én szabadnap lesz, az utolsó fordulót január 28-án játsszák.

A verseny díjait a torna hivatalos honlapján nem közölték, a nagymesterek rangjuk, Élő-pontjuk alapján rajtpénzt is felvehetnek. A nézőket a játszmák jobb megértésében ismert holland szakemberek szakavatott elemzésükkel segítik. Minden játéknap végén a sakkrajongók az interneten szavazhatnak a forduló játszmájára, 250 euró a győztes jutalma. A játszmákat 13 óra 30 perckor kezdik, Hollandiában a sajtó nagyhatalom!

A partikat élőben is követhetik a www.coruschess.com honlapon.