Vágólapra másolva!
A csütörtöki előfutamokból egyenes ágon döntőbe jutott négy magyar egységhez további négy csatlakozott a pénteki 1000 m-es középfutamok során a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.

Pénteken az 1000 méteres középfutamokkal folytatódott Szegeden a kajak-kenu világbajnokság, amelyen öt versenyszámban voltak érdekeltek a magyarok. A kenu egyesek küzdelmében Vajda Attila fantasztikus versenyzéssel nyitotta meg a napot: futamában a szám Európa-bajnoki címvédőjét, a román Florin Mironcicet legyőzve a legjobb idővel jutott be a szombati döntőbe.

A kajak egyesek versenyében ugyanez nem sikerült az Európa-bajnoki ezüstérmes Benkő Zoltánnak, aki csak a negyedik helyen zárt futamában, s így a B-döntőbe kényszerült. Benkőt, akinek a második hely is elegendő lett volna a továbbjutáshoz, a világbajnoki címvédő Eirik Veraas Larsen mellett az ausztrál Ken Wallace és a dél-afrikai Shaun Rubenstein is megelőzte. Utóbbi kettő szereplése meglepetés, Benkő azonban az 500 méteres középfutam során javíthat.

A kenus Kozmann György és Kolonics György az előfutamok után a folytatásban sem talált legyőzőre, sőt, középfutamukban maguk mögé utasították a szám Eb-címvédőit, a lengyel Marcin Grzybowski, Lukasz Woszczynski duót is.

A kajak párosok versenyében a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó a mezőny legjobb idejét "repesztette", de a vezérevezős "Kamera" hangsúlyozta, nem szabad ezekre az időeredményekre alapozni.

"Érzem, hogy jók vagyunk, de ilyenkor nem lehet megmondani, hogy mire lehet elegendő az, amit most kihoztunk magunkból" - magyarázta Kammerer. "Érzésem szerint még két-három másodperc maradt bennünk, de lehet, hogy a németekben is. Kucserával az előfutam során és most is igyekeztünk modellezni a döntőt, vagyis lassabb kezdés után pörögtünk fel. A lengyelek ezúttal meglepően jól tartották magukat, és bár a végén leengedtek, lehet, hogy taktikai megfontolásból tették. Szóval teljesen nyitott minden."

Nyitottnak tűnik a K-4 1000 méter döntője is, az azonban biztos: lesz magyar részvevője a finálénak. Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos és Horváth Gábor ugyanis meggyőzően lapátolt, s megnyerte középfutamát.

Péntek délután, 15 órától az 500 m-es középfutamokat rendezik a vb-n, hazai részről hat egység - Benkő, Benedek (mindkettő k-1), Kovács és Janics, illetve Kammerer és Kucsera (mindkettő k-2), Kozmann és Kolonics (c-2), valamint Mike (c-1) - száll vízre.