Vágólapra másolva!
Az orosz Gyenyisz Mencsov nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny első igazi hegyi szakaszát, amely után az amerikai Floyd Landis - a harmadik helyért járó 8 másodperces időjóváírással - összetettben átvette a vezetést a francia Cyril Desseltől.

A Tarbes és a spanyolországi Val d'Aran-Pla-de-Beret közötti 206,5 km-es etap során öt - egy kiemelt és négy első kategóriás - hegyet kellett megmásznia a mezőnynek. A viadal favoritjai igazán csak az utolsó emelkedőn lendültek támadásba, s szép lassan lemaradt jó pár "magaslati levegőt kedvelő" klasszis, mint például Gilberto Simoni, Damiano Cunego, vagy Iban Mayo. Utóbbi fel is adta a versenyt.

Az utolsó kilométerekre mindössze hét kerekes maradt az élen, de az addig Gyenyisz Mencsovot segítő Michael Boogerd és váratlanul Andreas Klöden leszakadt az élbolyról. Aztán Levi Leipheimer indította az utolsó akciót, amelynek Carlos Sastre és Cadel Evans "esett áldozatául". A hajrát végül Mencsov bírta leginkább erővel, így két amerikait, Leipheimert és Landist megelőzve haladt át elsőként a célvonalon.

Ezután következtek a legizgalmasabb pillanatok, mert az összetettben élen állónak járó sárga trikóért hősiesen küzdött Cyril Dessel, aki végül 4:45 perc hátránnyal ért célba, s csupán azzal a nyolc másodperccel szorult a második helyre, amelyet Landisnek írtak jóvá a harmadik helyéért.

11. szakasz, Tarbes - Val d'Aran-Pla-de-Beret, 206,5 km:
1. Gyenyisz Mencsov (orosz, Rabobank) 6:06:25 ó
2. Levi Leipheimer (amerikai, Gerolsteiner) azonos idővel
3. Floyd Landis (amerikai, Phonak) a.i.
...18. Cyril Dessel (francia, AG2R) 4:45 p hátrány

Az összetettben (sárga trikó):
1. Landis 49:18:07 ó
2. Dessel 8 mp hátrány
3. Mencsov 1:01 p h.
4. Cadel Evans (ausztrál, Davitamon-Lotto) 1:17 p h.
5. Carlos Sastre (spanyol, CSC) 1:52 p h.
6. Andreas Klöden (német, T-Mobile) 2:29 p h.

A mezőnyre pénteken a Luchon és a Carcassonne közötti 211,5 km-es szakasz vár.