Vágólapra másolva!
Harminchat országból közel ötszáz versenyző indul Szombathelyen a július 4-9. között rendezendő junior kötött- és szabadfogású, valamint női birkózó Európa-bajnokságon. A magyar csapat legnagyobb reménysége természetesen Lőrincz Tamás, hiszen a Ceglédi VSE versenyzője tavasszal a moszkvai felnőtt Eb-n is aranyérmes lett a kötöttfogás 66 kg-os súlycsoportjában, a kontinensbajnokság legnagyobb szenzációját szolgáltatva.

A tavalyi budapesti felnőtt világbajnokság után erre az évre a 18-20 éves korosztály nagy seregszemléjének rendezését nyerte el a Magyar Birkózó Szövetség, s a junior Eb-nek nem véletlenül Szombathely a színhelye; a vasi megyeszékhely a sportág fontos utánpótlás-nevelő bázisa.

Magyarország egyébként az elmúlt tizenöt évben kétszer is rendezett junior Eb-t, és mindkét alkalommal állt hazai versenyző a dobogó legfelső fokán: 1992-ben Székesfehérváron Gelénesi Nándor, 1999-ben Budapesten pedig Koleszár Gábor. S a magyar indulók a két aranyérem mellett három-három ezüst- és bronzérmet is szereztek.

Így a mérce most is magasra került, és az elvárásoknak huszonhárom versenyzőnk igyekszik megfelelni. Ez egyúttal azt jelenti, hogy valamennyi súlycsoportban lesz magyar induló. A legjobbak a kilátásaink kötöttfogásban, már csak azért is, mert a 66 kg-ban Lőrincz Tamás személyében az idei moszkvai felnőtt Eb aranyérmese képviseli színeinket.

"Sajnos az edzéseken összeszedtem pár apróbb sérülést, a csuklóm nincs teljesen rendben, az egyik ujjam is zúzódást szenvedett, és ezek némileg akadályoznak a munkában. De nagyon remélem, hogy a jövő hétre teljesen rendbe jövök, s nekem különben is csak szombaton lesz a versenyem. A súlyommal nincs gond, csupán három és fél kiló felesleg van rajtam, így a fogyasztást még nem is kellett elkezdenem. Az biztos, hogy az Eb-n nagy teher lesz rajtam, érthetően mindenki tőlem várja az aranyat, de bízom magamban, s most is megpróbálom kihozni magamból a maximumot" - monda el az [origo] érdeklődésére Lőrincz Tamás, aki a válogatottal jelenleg Bükön edzőtáborozik. S mint elárulta, a hangulat igazán remek a táborban, az edzések után közösen nézik a labdarúgó vb mérkőzéseit.

Az Európa-bajnokságon Lőrincz Tamáson kívül Kun Renátó (74 kg) és Módos Péter (50 kg) is messzire juthat; előbbi junior vb-ezüstérmes, utóbbi pedig a junior világbajnokságon, valamint az előző Eb-n egyaránt bronzérmes volt.

"Ez a mostani verseny különleges helyet foglal el sportágunkban. Nagy hazai vizsgájára készül egy korosztály, amely immár négy éve készül a Mr. Tus sportiskolában, igazodva a kor szelleméhez, nagyszerű mesterek keze alatt. Ez nemcsak mintát jelent a magyar birkózásnak a világgal való versenyfutásban és a folyamatosan magas szintű hazai elismertségért, hanem biztonságot is ad, hogy az új nemzedékek képesek lesznek folytatni sportágunk hatalmas, történelmi hagyományait" - mondja dr. Hegedüs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, egyben a 100. magyar olimpiai aranyérem birtokosa.

A szombathely Aréna Savária Sportcsarnokban harminchat országból közel ötszáz versenyző lép szőnyegre, s több mint kétszáz hivatalos kísérő és szakember is hazánkba érkezik. Az Eb július 4-én a férfi szabadfogású 50, 60, 74 és 96 kg-os súlycsoportok versenyeivel kezdődik. A keddtől vasárnapig zajló kontinensbajnokságra a belépés díjtalan.

A magyar Eb-csapat, szabadfogás:
férfiak: Kántor Gábor (50 kg), Tőzsér Sándor (55), Beischlag Péter (60), Ferenc Ádám (66), Veréb István (74), Szentiványi Csaba (84), Bóna Dániel (96), Ács Bence (120)
nők: Barka Emese (48), Vadász Ember Andrea (51), Molnár Andrea (55), Palotai Katalin (59), Nehéz Erika (63), Lenkó Petra (67), Németh Kitti (72).

kötöttfogás: Módos Péter (50), Jáger Krisztián (55), Korpási Bálint (60), Lőrincz Tamás (66), Kun Renátó (74), Dajka Richárd (84), Németh Iván (96), Bartha Péter (120).

Fábik Tibor