Vágólapra másolva!
A három egyes kivételével 500 méteren minden számban azok az egységek győztek a Szegeden zajló kajak-kenu országos bajnokságon, egyben a július 6-án kezdődő racicei Európa-bajnokság és az augusztus 17-én kezdődő szegedi vb második válogatóján, mint egy hónappal ezelőtt, a szolnoki első szelektáló viadalon.

K-1-ben a férfiaknál a szám háromszoros világ- és ötszörös Európa-bajnoka, Vereckei Ákos visszavágott Benkő Zoltánnak az első fordulóban elszenvedett vereségért. Bár a hajráig még a szombati 1000 m-t megnyerő Benkő vezetett, a Domino Honvéd klasszisa jól taktikázva az utolsó 100-on riválisa elé került, s ezzel kivívta a jogot a pótválogatóra.

A nők hasonló számában az olimpiai bajnok Janics Natasa is ott volt a rajtnál, de mint párostársa, Kovács Katalin, ő is csak az ob kedvéért vállalta az indulást, hiszen idén a párosra és a négyesre koncentrál. Az aranyérmet azért - magabiztosan - megszerezte, mögötte az egy nappal korábbi 1000 m-es döntőt megnyerő Benedek Dalma volt a második, míg az első válogatón győztes Fazekas Krisztina ezúttal csak harmadik lett.

C-1-ben üresen maradt a pénteki súlyos balesete miatt kiváló és Szolnokon győztes Vajda Attila pályája, távollétében a fiatal Mike Róbert szerezte meg az országos bajnoki címet Joób Márton előtt. A párosoknál már egyértelműbb volt a helyzet: a kajakosok között a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor, valamint az ötkarikás aranyérmes Kovács Katalin, Janics duó, a kenusoknál pedig a hazai vizeken évek óta egyeduralkodó Kozmann György, Kolonics György kettős diadalmaskodott. Mivel ezek az egységek az első szelektáló viadalon is nyertek, ezekben a számokban eldőlt az Eb- és vb-indulás.

Hasonlóan "békésen" alakult a két kajaknégyes-döntő: a férfiaknál a Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor összeállítású kvartett, a hölgyeknél pedig a Paksy Tímea, Kovács, Janics és Fazekas alkotta csapat haladt át elsőként a célvonalon, ezzel duplázott, így ezekben a számokban sem lesz szükség szétlövésre.

A legrövidebb távon, azaz 200 m-en Vajda Attila nem ismételhette meg szolnoki sikerét a kenu egyesek versenyében, ezúttal - nagy csatában - Kolonics György nyert. A Csepel klasszisának indulása azonban később megbosszulta magát, ugyanis néhány perc elteltével Kozmann Györggyel párosban kikapott a Kovács Gergely, Végh Attila duótól, így - mivel az első fordulóban Kolonicsék győztek - a két egységre várhatóan szétlövés vár.

A férfi kajaknégyesek fináléja is váratlan eredménnyel zárult, ugyanis a világbajnoki címvédő Kadler Viktor, Gyertyános Gergely, Beé István, Babella Balázs összeállítású kvartett meglepetésre csak második lett a Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila és Boros Gergely alkotta csapat mögött, így valószínűleg ebben a számban is pótválogató lesz.

A többi döntőben érvényesült a papírforma: K-1-ben a férfiaknál Boros Gergely, a nőknél Paksy Tímea, K-2-ben a Sík, Csamangó, illetve a Kovács Katalin, Janics Natasa kettős, női K-4-ben pedig a Paksy, Kovács, Janics, Patyi Melinda négyes ismételte meg szolnoki diadalát. C-4-ben mindhárom távon egy verseny alapján dőlt el, hogy mely egység indulhat az Eb-n és a vb-n.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány elárulta, hogy három helyen már döntés született a kérdéses számokban. "A nőknél K-1-ben 500 és 1000 m-en is Benedek Dalma indulhat, míg C-1-ben 500 m-en a most győztes Mike Róbert a résztvevő" - mondta a szakvezető. "A többi számmal kapcsolatban csak az biztos, hogy 500 m-en K-1-ben Benkő Zoltán és Vereckei Ákos, valamint 200-on C-2-ben a Kozmann György, Kolonics György, illetve a Kovács Gergely, Végh Attila duó ismét megküzd majd egymással, hogy a többi esetben szükség lesz-e szétlövésre, csak további egyeztetések után hétfőre derül ki".

A kapitány szerdán terjeszti a csapat összetételére vonatkozó javaslatát az elnökség elé, a pótválogatót a tervek szerint pénteken rendezik, szintén Szegeden.