Vágólapra másolva!
A szófiai Mobiltel szuperverseny ötödik fordulójában Veszelin Topalov világossal legyőzte az éllovas Gata Kamskyt. A bolgár világbajnok első nyerésének örülhetett, az amerikai nagymester első vereségét szenvedte el. Topalov remekül használta ki ellenfele passzív játékát, gyalogot, majd minőséget áldozott, a meggyengült sötét királyállás ellen döntő rohamot indított. Viswanathan Anan sötéttel remizett Peter Szvidlerrel, holtversenyben áll az élen. A két sereghajtó, az ukrán Ruszlan Ponomarjov és a francia Etienne Bacrot csatája döntetlennel fejeződött be. A bolgár fővárosban a pihenőnap után szerdán folytatódik a pontvadászat.

Az esztendő egyik legrangosabb szuperversenyének ötödik fordulója után először örülhettek felhőtlenül a bolgár sakkrajongók, Veszelin Topalov remek támadással kényszerítette feladásra Gata Kamskyt. A januári Corus tornán a bolgár világbajnok az amerikai nagymester ellen 1.e4-gyel nyitott, és Kamsky skandináv védelme gyorsan zátonyra futott. Az amerikai sakkozó Szófiára már jobb repertoárral készült, a spanyol megnyitásban 1,5 pontot szerzett, Ruszlan Ponomarjovval remizett, Viswanathan Anandot legyőzte.

Topalov gondosan tanulmányozta a két partit, és inkább 1.d4 mellett döntött, a szláv védelem egyik divatos változata került terítékre. Kamsky passzív játéka a világelső malmára hajtotta a vizet. Tipikus volt a gyalogáldozat, tetszetős a sötét királyállást szétromboló minőségáldozat. A világos haderő koncentrált támadása ellen nem volt védelem, Topalov ismét bizonyította, hogy hihetetlen elszántsággal tudja játszani a kritikus partikat, a győzelemmel megközelítette a holtversenyben vezetőket.

A forduló két másik játszmája a spanyol megnyitás adatbázisát gyarapította. Anand különösebb gond nélkül remizett az orosz Peter Szvidler ellen, pontos játéka ellenfelét is óvatosságra intette. A francia Etienne Bacrot ellenjátéka időben érkezett, Ruszlan Ponomarjov támadása csak örökös sakkhoz vezetett. A 20-as kategóriájú szuperverseny első félidejében a 15 partiból nyolc végződött döntéssel, nincs már veretlen a mezőnyben, Ponomarjov és Bacrot még nyeretlen. Szerdától következik a második kör, a nagymesterek ellenkező színelosztással mérkőznek meg egymással. Május 21-én lesz a befejező forduló, Anand, Szvidler, Bacrot és Kamsky Szófiából egyenesen Torinóba utazik, hazájuk olimpiai válogatottjában szerepelnek.

Az 5. forduló eredményei:
Topalov (bolgár, 2804) - Kamsky (amerikai, 2671) 1 - 0 (Szláv védelem, 42)
Szvidler (orosz, 2743) - Anand (indiai, 2803) döntetlen (Spanyol megnyitás, 38)
Ponomarjov (ukrán, 2738) - Bacrot (francia, 2708) döntetlen (Spanyol megnyitás, 47)

A verseny állása:
1-2. Gata Kamsky és Viswanathan Anand 3,5 pont
3-4. Veszelin Topalov és Peter Szvidler 2,5
5-6. Etienne Bacrot és Ruszlan Ponomarjov 1,5

A szerdai 6. forduló párosítása:
Topalov - Szvidler
Kamsky - Ponomarjov
Anand - Bacrot