Vágólapra másolva!
Lőrincz Tamás aranyérmes lett a kötöttfogásúak 66 kg-os súlycsoportjában a moszkvai birkózó Európa-bajnokságon, miután a fináléban három menetben legyőzte a hazai közönség biztatását élvező Szergej Kovalenkót.

A 18 éves magyar versenyző nem ijedt meg ellenfelétől, ugyanis az első két percben 2-1-re győzött. A második periódusban viszont már esélyesebb ellenfele akarata érvényesült (0-2), így következhetett a mindent eldöntő harmadik szakasz.

A sportággal az öt éve indított Mr. Tus iskolában megismerkedő Lőrincz megragadta pályafutása első nagy lehetőségét, ugyanis pontot sem engedélyezett riválisának, ő viszont négyet is szerzett, így élete első felnőtt világversenyén rögtön a dobogó legfelső fokára állhatott.

Az ifjú tehetség egész nap remekül birkózott, az első találkozóján a szlovák Mariam Nagyot (4-0, 8-0) verte meg, majd a nyolcaddöntőben az olasz Tiziano Corriga (5-0, 4-0), a negyeddöntőben pedig a korábbi világ- és Európa-bajnok, Athénban olimpiai ezüstérmes török Seref Eroglu (1-2, 2-2, 7-4) ellen győzött.

A fináléba jutásért aztán a lengyel Sylvester Charzewskinél bizonyult jobbnak. Rendkívül meggyőző produkcióval rukkolt ki, az első menetet 5-2-re, a másodikat 9-3-ra nyerte, s ezután következett a Kovalenko ellen sikerrel megvívott döntő.

"Legmerészebb álmomban sem gondoltam volna, hogy aranyérmes leszek életem első felnőtt világversenyén. Az első két ellenfelem könnyebb volt, talán ettől pihentebb voltam a negyeddöntőben a korábbi világ- és Európa-bajnok, Athénban olimpiai ezüstérmes töröknél. A döntőben szintén kemény küzdelem volt, 15 másodperccel a vége előtt sikerült a mindent eldöntő akciót végrehajtanom" - mondta a ceglédi birkózó, hozzátéve: a fináléban azért is nehéz dolga volt, mert "bizony lejtett a hazai pálya Kovalenkónak". Elmondása szerint egyszer még át sem karolta a parterhelyzetben, amikor az orosz versenyző már fel is pattant, a bíró pedig mutatta, hogy mehet tovább a küzdelem...

A 84 kg-ban érdekelt Bárdosi Sándor is győzelemmel kezdett, a szerb-montenegrói Danilo Bosnicnál bizonyult lényegesen jobbnak a 32 között (6-0, 5-0), aztán a dán Niels Esbensen sem okozott gondot neki, 4-0-s és 2-0-s szakaszokkal lépett túl rajta.

Az örmény Forovval szemben azonban elvérzett olimpiai ezüstérmesünk, az első szakaszt 2-1-re megnyerte, a másodikat ugyanennyire elvesztette, a harmadikban pedig 4-4-et hozott össze, de az utolsó pont, és ezzel a továbbjutás az ellenfeléé volt. Forov azonban később megtette azt a szívességet, hogy még egyszer győzött, ezzel finalista lett, Bárdosi pedig a vigaszágra került, ahol nagyon simán, két menetben (4-0, 6-0) szenvedett vereséget a francia Melonin Nounomvitól.

Az 55 kg-os kategóriában indult Oláh Tibor kikapott első mérkőzésén, mégpedig az örmény Roman Amojantól két szakaszban (3-4, 3-7), de mivel legyőzője a döntőig menetelt, így Oláh is folytathatta a vigaszágon. A magyar versenyző a román Florin Gravilával került össze, az első két percet 5-3-ra megnyerte, de a másodikban úgy ért el 2-2-t, hogy ellenfele szerezte az utolsó pontot, így következhetett a mindent eldöntő harmadik periódus. Ebben a menetben Gravila egyértelműen jobb volt, 5-0-ra nyert, így ő mérkőzhetett a 3. helyért.

A 120 kg-ban érdekelt Branda Gyula első mérkőzésén vereséget szenvedett, és amint később kiderült, ezzel be is fejezte szereplését. Az őt legyőző (1-1, 0-4, 0-6) izraeli Vladimir Guralski ugyanis a következő összecsapásán kikapott.

Eredmények, kötöttfogás:
55 kg:
1. Roman Amojan (Örményország)
2. Venelin Venko (Bulgária)
3. Florin Gravila (Románia) és Rovsan Bajramom (Azerbajdzsán)
OLÁH TIBOR helyezetlenül zárt.

a döntőben:
Amojan - Venko 3-1

66 kg:
1. LŐRINCZ TAMÁS
2. Szergej Kovalenko (Oroszország)
3. Olekszandr Hovs (Ukrajna) és Seref Eroglu (Törökország)

a döntőben:
Lőrincz - Kovalenko 3-1

84 kg:
1. Artur Michalkiewizyk (Lengyelország)
2. Gyenyisz Forov (Ukrajna)
3. Melonin Nounomvi (Franciaország) és Nazmi Avluca (Törökország)
BÁRDOSI SÁNDOR helyezetlenül zárt.

a döntőben:
Michalkiewizyk - Forov 3-1

120 kg:
1. Ismail Güzel (Törökország)
2. Juha Ahokas (Finnország)
3. Oleg Csernyeckij (Ukrajna) és Haszan Barojev (Oroszország)
BRANDA GYULA helyezetlenül zárt.

a döntőben:
Güzel - Ahokas 5-0