Vágólapra másolva!
A szegedi sportcsarnokban első alkalommal rendezték meg a kajak ergométeres országos bajnokságot. Férfi 1000 méteren Gyökös Lajos, míg 200-on Varga Norbert érte el a legjobb időt. A nők hasonló távjain Benedek Dalma, illetve Paksy Tímea volt a "leggyorsabb".

A viadalon harminc felnőtt és harminc ifjúsági korcsoportú versenyző indult. A nyolc ergométeren előbb az előfutamokat bonyolították le, majd az időeredmények - és nem a megszokott helyezések szerinti sorrend - alapján nyolcan jutottak a fináléba.

A szegedi versenyen több meglepetés is született, miután többnyire nem a szabadtéren esélyesnek számító kajakosok győztek. A hivatalos végeredményben ugyan csak magyarok szerepeltek, de a férfiaknál három dán is rajthoz állt: ezer méteren ők végeztek az első három helyen, míg kétszázon az első, a második és a negyedik helyet szerezték meg. Ám a szervezők csak a magyar versenyzők eredményeit vették figyelembe.

Forrás: MTI

"A gép ugyan nem helyettesíti az igazi vízi lapátolást, de a fagyos Duna helyett kiegészítésnek kellemes" - mondta az olimpiai bajnok Kammerer Zoltán.

Eredmények, férfiak:
200 m:
1. Varga Norbert (Démász-Szegedi VE)
2. Gerber Balázs (Újpesti KSC)
3. Pusztay István (Démász-Szegedi VE)
1000 méter, férfiak:
1. Gyökös Lajos (Démász-Szegedi VE)
2. Kammerer Zoltán (Győri Vízügy SE)
3. Kucsera Gábor (Honvéd-Domino)

Nők:
200 m:
1. Paksy Tímea (MTK)
2. Szabó Szilvia (BSE)
3. Janics Natasa (Démász-Szegedi VE)
1000 m:
1. Benedek Dalma (Dunaferr)
2. Bóta Kinga (BSE)
3. Keresztesi Alexandra (Démász-Szegedi VE)

A merőben új típusú verseny után a kajak-kenu válogatott tagjai megkezdik egyéni felkészülésüket az augusztus 17-én kezdődő szegedi világbajnokságra, nevezetesen elindulnak a melegvízi táborokba.