Vágólapra másolva!
A remélt telt ház helyett szombaton csak félig teltek meg a lelátók a debreceni Főnix-csarnokban, mintegy két és fél ezren azonban remekül szórakozhattak a Kenó teniszgálán. A főmérkőzésen a női világranglista-vezető belga Justine Henin-Hardenne - a US Open elődöntőjének visszavágóján - rövidítésben verte a szerb Jelena Jankovicsot.

Puskás Ferenc emlékének adózva egyperces gyászszünettel kezdődött a gála, majd a program elején két helyi tehetség, a 14 éves Kiss Marianna és a 13 éves Juhász Pálma játszott mini mérkőzést, amelyet utóbbi nyert meg. Ezt követően a 15 éves, korosztályos Eb-ezüstérmes Batta Lucia vehette át a Körmöczy Zsuzsa-vándordíjat, amelyet az idén elhunyt Roland Garros-győztes legenda lánya alapított az utánpótlás legjobbjai számára.

Majd jöttek a főszereplők: a női világranglista-vezető belga Justin Henin-Hardenne, a rangsorban 12. szerb Jelena Jankovic, az 59 Grand Slam-győzelmével minden idők legeredményesebb teniszezőjének számító amerikai Martina Navratilova, és az ötszörös GS-győztes román Ilie Nastase. Magyar részről pedig egyetlen wimbledoni bajnokunk, Taróczy Balázs, a Navratilovával párosban éppen húsz éve Roland Garrost nyert Temesvári Andrea, a közelmúlt hazai legjobbjai közül pedig Noszály Sándor és Krocskó József.

S rögtön mind a nyolcan szerephez jutottak, egy Világválogatott-Magyarország találkozó keretében, amelyen mindenki játszott mindenkivel, és nagyon gyorsan forogtak a játékosok. Az első pontot Navratilova szerezte Temesvári ellen, majd túljárt Noszály eszén is, utána viszont Krocskónak outra ütötte a labdát. Krocskót Henin lepte meg, a mérkőzés végén az utolsó pont pedig úgy született, hogy a nagy mókamester Nastase Noszályt viccelte meg. A Világválogatott 6:2-re nyert, de a gála jellegéből adódóan a vesztes sem szomorkodott.

Ezt követően jött a nap főmérkőzése, a Henin-Jankovics találkozó. A felek korábban kétszer találkoztak egymással - másodjára idén a US Open elődöntőjében -, és mindkét alkalommal a belga győzött három szettben, de az első játszmát mindig elbukta. Most viszont Jankovics nagyon rosszul kezdett, első adogatása során három kettőshibát vétett, így Henin mindjárt az elején meglépett 2:0-ra. Jankovics azonban hirtelen magára talált, zsinórban négy játékot nyert, Henin ráadásul meg is sérült, elcsúszott, és ráesett a csuklójára.

Rövid ápolás után azonban visszatért, gyorsan elvette Jankovic adogatását, majd még egyszer, és 6:4-re hozta az első játszmát. A második a szerb lányé lett, aki a folytatásban 3:0-s vezetésre tett szert, s végül 6:2-re nyerte meg a szettet, kiegyenlítve az állást. Harmadik játszma helyett rövidítés következett, és ez is fordulatosra sikeredett. Jankovics hiába húzott el 3-0-ra, 4-3-ra már Henin vezetett, és a világelső 7-5-re meg is nyerte a rövidítést, így a mérkőzést is.

Forrás: [origo]

Navratilova, Jankovics és Henin a gálát követő sajtótájékoztatón




A délután folyamán Henin egyébként a nézők közül még ütögetett néhány kisfiúval és kislánnyal is, felejthetetlen örömet szerezve nekik, Nastase és Noszály különfélte kunsztokkal szórakoztatta a publikumot, s a leglelkesebb szurkolók a gála végeztével letámadhatták a sztárokat autogramokért. Navratilováék ezen a fronton is helytálltak, becsülettel állták a rohamokat.

"Köszönöm, hogy itt lehettem, húsz évvel a párizsi győzelmünk után hatalmas élmény volt számomra újra együtt játszani Andreával. S most végre magam is megtapasztalhattam, Justine hogyan tud elütni a szenzációs fonákjával. Eddig csak a televízión keresztül csodáltam - jegyezte meg nevetve az ötven esztendős korát meghazudtolóan remekül játszó Navratilova a gálát követő sajtótájékoztatón.

"Először vagyok Magyarországon, és én is remekül érzetem magam. A kezem sem fáj, s egy ilyen kis baleset mindenkivel megtörténhet. Az esztendő nagyon hosszúra nyúlt számomra, de kétségkívül az eddigi legjobb évemet zárom. Bízom abban, hogy jövőre a folytatás is hasonló lesz, s szeretném megnyerni a wimbledoni bajnokságot, mert a négy Grand Slam-torna közül ez az egyetlen, amelyen még nem sikerült győznöm" - fogalmazott Henin-Hardenne.