Vágólapra másolva!
Bilbaóban hatjátszmás rapid párosmérkőzést vív a világranglistát vezető bolgár exvilágbajnok, Veszelin Topalov és a világ legjobb női sakkozónője, Polgár Judit. Naponta két, vakon játszott partiban mérik össze erejüket, 25-25 perc gondolkodási idejük mellett lépésenként 10 másodperc bónusz idővel gazdálkodhatnak. Az első játéknapon két szicíliai védelmű partit láttunk, Topalov világossal 27 lépésben nyert, majd a Szvesnyikov-változatban megosztoztak a ponton.

A női világranglistát óriási fölénnyel vezető Polgár Judit az októberi Essent-tornán nagy meglepetésre kétszer is legyőzte a világbajnoki címét Vlagyimir Kramnykkal szemben a rapid rájátszásban elvesztő Veszelin Topalovot.

Judit bravúrja után érthető érdeklődés kíséri a hatjátszmás párharcot, ahol a szupernagymesterek "vakon" csatáznak. Korábban 29 játszmában mérték össze erejüket, ebből 26 partit a klasszikus időkontroll alapján játszottak. A mérleg Topalovnak kedvezőbb, 12 összecsapás dőlt el a javára, Judit kilencszer kényszerítette feladásra a bolgár sakkozót.

Bilbaóban az első partiban Topalov játszott világossal, és a Keresz támadás egyik ritkább változata került terítékre. Polgár Judit meglehetősen eredeti bástyamanővere kényszerű tisztáldozathoz vezetett, de elegendő ellenértéket nagymesternőnk nem kapott, az exvilágbajnok begyűjtötte a teljes pontot.

A második játszmában a szicíliai védelem Szvesnyikov változatában megnyitáselméleti érdekességű küzdelmet láttunk. A sorozatos cserék után négybástyás végjáték alakult ki, kisebb pontatlanság miatt Juditnak kellett a remiért megharcolnia.

Az első nap eredményei:
Veszelin Topalov (bolgár, 2813) - Polgár Judit (magyar, 2710) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 27)
Polgár Judit (magyar, 2710) - Veszelin Topalov (bolgár, 2813) döntetlen (Szicíliai védelem, 55)

A páros mérkőzés állása:
Veszelin Topalov (bolgár, 2813) - Polgár Judit (magyar, 2710) 1,5 - 0,5