Vágólapra másolva!
Nemzeti hősként fogadták és ünnepelték honfitársai a Fülöp-szigetek fővárosában Manny Pacquiaót. A profi bokszoló úgy tért haza pénteken Las Vegasból, hogy mérkőzésük harmadik menetének végén KO-val győzött a nagypehelysúly egy másik klasszisa, a mexikói Erik Morales ellen.

A nem címmeccset vívó felek gyakorlatilag arról (is) döntöttek harmadik egymás elleni ringcsatájukon, hogy melyikük a kategória legkiválóbbika, illetve hogy ki kettejük közül a jobbik. Korábbi párharcaik közül az elsőt Morales nyerte pontozással 2005-ben, az idén januárban rendezett visszavágón viszont Pacquiao diadalmaskodott úgy, hogy a 10. menetben kiütötte közép-amerikai riválisát.

Hazaérkezésének hírére ezrek vonultak Manila utcáira zászlóerdőt lengetve, konfettiesőben fürösztve bokszikonjukat és alighanem jelenlegi legnépszerűbb sportolójukat, akinek ünneplése idején gyakorlatilag megbénult a nagyváros élete. Leállt a közlekedés, nemcsak az embertömeg, hanem a megszámlálhatatlanul sok újságíró, tévé- és rádióriporter, megannyi forgatócsoport, továbbá a fokozott biztonsági intézkedések miatt is, mivel a 27 éves ökölvívó köszöntésére személyesen megjelent a Fülöp-szigetek államfője, Gloria Macapagal Arroyo és Noli de Castro alelnök is.

"Köszönet a dicsőségért, amit népünknek hoztál, te vagy a mi örökös bajnokunk" - mondta az elnök asszony a Manila szívében található Quiapo templomnál rendezett ünnepségen. A spanyol hírügynökség megjegyezte, hogy Pacquiao tevékenyen segítette Macapagal győztesen megvívott kampányát a 2004-es elnökválasztás idején.

A Reuters ugyanakkor az utcán ünneplők egyikét idézte, aki így fogalmazott a brit hírügynökségnek: "Ő a világ legnagyobb bokszolója, a filippínók büszkesége. Ő a nemzet ökle."