Vágólapra másolva!
Profi pályafutása tizennegyedik mérkőzését is megnyerte Balzsay Károly: a német Spotlight Promotion nagyközépsúlyú ökölvívója kedden Hamburgban a második menetben technikai KO-val győzte le a cseh Michal Bilakot. Klubtársa, Bedák Zsolt kispehelysúlyban második meccsét is sikerrel abszolválta, egyhangú pontozással verte a francia Abdallah Ben Saidot.

Az Universum és a Spotlight keddi gáláján Balzsay (13-0-0, 9 KO) a cseh Bilak (15-2-0, 8 KO) személyében eddigi legjobb mérlegű riválisa ellen lépett ringbe. Az mindenesetre biztató lehetett számára, hogy Bilakot egyik hamburgi csapattársa, Dmitri Sartison májusban technikai KO-val verte, mégpedig Prágában. A cseh azóta szerényebb képességű ellenfelekkel szemben nyert két meccset, így némileg helyreállította az önbizalmát. Balzsay legutóbb szeptember 9-én lépett ringbe, s Magdeburgban a negyedik menetben technikai KO-val győzött az amerikai Etienne Whitaker ellen.

A hétfői mérlegelésen Balzsay és Bilak grammra azonosan mérlegelt, mindketten 76,20 kg-ot nyomtak, s kedden este az Eurosport kamerái előtt léptek a ringbe a nyolc menetre kiírt találkozón. Érdekesség, hogy profi pályafutása során Balzsay most először bokszolt élő közvetítésben és egy egész kontinens által nyomon követhetően, korábban a honi RTL Klub mindig felvételről adta a meccseit.

Balzsay remek bunyóval rukkolt ki, már az első menetben egyértelműen irányított, a második közepén pedig hatalmas rohamot indított. Másodperceken keresztül folyamatosan csépelte ellenfelét, aki csak azért nem került rögtön padlóra a záporozó ütések közepette, mert a szorító kötele ekkor még megtartotta, de aztán nem kerülhette el a végzetét. S bár nagy nehézségek árán feltápászkodott, a mérkőzésvezető be is szüntette a teljesen egyoldalúvá vált küzdelmet. A győztesnek a helyszínen elsők között gratulált Erdei Zsolt, a WBO félnehézsúlyú világbajnoka, aki szerint Balzsay nagyon friss volt, és úgy bokszolt, "ahogy a nagy könyvben meg van írva".

"Nagyon örülök, hogy ma ilyen jól ment a boksz! Már a felkészülésem is kiválóan sikerült, ráadásul tudtam, hogy az ellenfelem stílusa fekszik nekem, így éreztem, nem lesz gond. A cseh srác egyébként erős volt, de lassú. Amikor a második menetben sikerült pár tiszta és kemény ütéssel eltalálnom, éreztem, hogy idő előtt be tudom fejezni a meccset. Egy jó ritmusváltás után aztán eltaláltam balhoroggal, ami végzetesnek bizonyult a számára" - nyilatkozta az [origo]-nak Balzsay Károly, aki tizennegyedik győzelmét, s immár a tizedik KO-sikerét könyvelhette el.

A hamburgi gálán a Spotlight színeiben még egy magyar bokszolt, a profi karrierje elején járó Bedák Zsolt, aki még a program elején kispehelysúlyban második mérkőzését vívta. S akárcsak az elsőt, ezt is megnyerte: a négy menetre kiírt meccsen egyhangú pontozással győzött a francia Abdallah Ben Said ellen.

Fábik Tibor