Vágólapra másolva!
Moszkvában öt döntetlen született a Tal-emlékverseny ötödik fordulójában. Lékó Péter sötéttel az örmény olimpiai bajnokcsapat éltáblásával, Levon Aronyiannal osztozott meg a ponton. A vezérindiai védelmű partiban Aronyian gyalogáldozatos változatot játszott meg, nagymesterünk ezúttal is bizonyította remek felkészültségét, visszaverte világos akcióját. A küzdelem örökös sakkal ért véget. Megőrizte félpontos előnyét az ukrán Ruszlan Ponomarjov, remizett egyik riválisával, az orosz Peter Szvidlerrel. A viadal hatodik játéknapján Lékó világos lesz az orosz Alekszandr Morozevics ellen.

A sakkozás hatodik világbajnoka, Mihail Botvinnik nevét viselő Központi Sakk-klubban zajló 20-as kategóriájú szuperverseny ötödik fordulójában a figyelem középpontjában két játszma állt. Az éllovas Ruszlan Ponomarjov a fél pont hátrányban levő Peter Szvidlerrel csatázott, míg Lékó Péter holtversenyes társával, Levon Aronyiannal küzdött meg.

Lékóék partija volt az érdekesebb, a modern megnyitáselmélet egyik divatos változatában mérkőztek meg. Érdekes, hogy az örmény olimpiai bajnok a dortmundi szuperversenyen Borisz Gelfanddal szemben sötéttel kikapott a gyalogáldozatos variban, és most világossal vetette be. Péterék gondosan elemezték a folytatást, a sikeres elemzés eredményeként határozott lépésekkel visszaverte Aronyian akcióját, majd ellentámadásba lendült. Az elméleti értékű csata végül örökös sakkal fejeződött be.

A szupernagymesterek között már csak az orosz Peter Szvidler elkötelezett híve a Grünfeld védelemnek. Egyetlen győzelmét a harmadik fordulóban Aronyian ellen érte el, ehhez az örmény sakkozó hathatós segítséget nyújtott. Az ukrán exvilágbajnok a centrumképzős változat mellett döntött, kisebb előnyt ért el, de Szvidler biztos kézzel tartotta pozícióját.

A döntetlennel Ponomarjov megőrizte félpontos előnyét. A tornán az azeri junior világbajnok, Sahrijar Mamedgyarov másodszor remizett a spanyol megnyitás Breyer-változatában. A 23. lépésig megismételték Alekszandr Griscsukkal az első játéknapon vívott Shirov-Mamedgyarov partit, az orosz nagymester másképp folytatta a támadást, de az eredmény nem változott, örökös sakk lett a vége.

Újabb fél pontot szerzett a legfiatalabb résztvevő, a 16 éves Magnus Carlsen. Világossal a spanyol Alekszej Shirovtól rabolt fél pontot, lépésismétléssel fejeződött be az orosz huszárjáték megnyitású parti. Hiába állt kicsit jobban Gelfand az orosz Alekszandr Morozevics ellen, d5 izolált gyalogját sikerrel védte meg a sötéttel játszó Moro.

Az 5. forduló eredményei:
Levon Aronyian (örmény, 2741) - Lékó Péter (magyar, 2741) döntetlen (Vezérindiai védelem, 27)
Magnus Carlsen (norvég, 2698) - Alekszej Shirov (spanyol, 2720) döntetlen (Orosz huszárjáték, 30)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2703) - Peter Szvidler (orosz, 2750) döntetlen (Grünfeld védelem, 30)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2710) - Sahrijar Mamedgyarov (azeri, 2728) döntetlen (Spanyol megnyitás, 34)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2747) döntetlen (Vezércsel, 43)

A verseny állása:
1. Ruszlan Ponomarjov 3,5 pont
2-4. Lékó Péter, Levon Aronyian és Peter Szvidler 3
5-6. Borisz Gelfand és Sahrijar Mamedgyarov 2,5
7-9. Magnus Carlsen, Alekszandr Morozevics és Alekszej Shirov 2
10. Alekszandr Griscsuk 1,5

A 6. forduló párosítása:
Lékó - Morozevics
Mamedgyarov - Gelfand
Szvidler - Griscsuk
Shirov - Ponomarjov
Aronyian - Carlsen