Vágólapra másolva!
A moszkvai Központi Sakk-Klubban megkezdődött a Tal-emlékverseny. A tízrésztvevős szuperverseny első fordulójában Lékó Péter a sötét bábukat vezetve remizett az orosz Peter Szvidlerrel. A spanyol megnyitás Anti-Marshall változatában a nagymesterek lépésismétlés után a 24. lépésben osztoztak meg a ponton. Értékes győzelemmel rajtolt az örmény Levon Aronyian, az orosz Alekszandr Morozevics túlértékelte esélyeit, világos ellentámadása átütött. Gond nélkül nyert az ukrán Ruszlan Ponomarjov az orosz Alekszandr Griscsuk ellen. A torna doyenje, az izraeli Borisz Gelfand legyőzte a legfiatalabb résztvevőt, a 16 éves norvég Magnus Carlsent.

Három eldőlt játszmával, két spanyol megnyitású döntetlennel rajtolt a 20-as kategóriájú torna. Lékó Péter sötéttel az ötszörös olimpiai bajnok Peter Szvidlerrel osztozott meg a ponton. A négyszeres orosz bajnokkal szemben negatív Péter mérlege, így a gond nélkül megszerzett fél pontot sikeres bemutatkozásként értékelhetjük.

Szvidler nem akart nagy kalandokat, elmaradt a Marshall támadás, az Anti-Marshall változatban Lékó sikeres centrumrobbantással gyorsan kiegyenlítette az állást. A másik spanyol megnyitású összecsapás is pontosztozkodással végződött.

Alekszej Shirov és Sahrijar Mamedgyarov a 23. lépésig az októberi Essent-tornán játszott Polgár-Mamedgyarov parti nyomán haladtak, és a spanyol nagymester a játszma elemzésekor javasolt folytatást játszotta meg, de az állás értékelése nem változott, fonalasan remi a változat. Nagy kár, hogy Judit a hollandiai tornán nem nyugodott bele a döntetlenbe.

A várakozásnak megfelelően nyíltsisakos küzdelmet vívott Levon Aronyian és Alekszandr Morozevics. Az orosz sakkozó túlértékelte esélyeit, az örmény olimpiai bajnokcsapat éltáblásának ellentámadása átütött. A fiatalos hév kevésnek bizonyult a nagy rutinnal szemben. A 16 éves Magnus Carlsen még nem mozgott otthonosan a szláv védelemben, Borisz Gelfand huszárjai betörtek a világos állásba, és eldöntötték a parti sorsát. Meglepő, hogy az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov milyen egyszerű eszközökkel nyert Alekszandr Griscsuk ellen.

Az első forduló eredményei:
Peter Szvidler (orosz, 2750) - Lékó Péter (magyar, 2741) döntetlen (Spanyol megnyitás, 24)
Alekszej Shirov (spanyol, 2720) - Sahrijar Mamedgyarov (azeri, 2728) döntetlen (Spanyol megnyitás, 34)
Levon Aronyian (örmény, 2741) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2747) 1 - 0 (Elfogadott vezércsel, 42)
Magnus Carlsen norvég, 2698) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 0 - 1 (Szláv védelem, 38)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2703) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2710) 1 - 0 (Szláv védelem, 48)

A második forduló párosítása:
Lékó - Griscsuk
Gelfand - Ponomarjov
Morozevics - Carlsen
Mamedgyarov - Aronyian
Szvidler - Shirov