Vágólapra másolva!
Kedden az evezősök és a teniszezők képviselőivel egyeztetett a 2008-as pekingi játékok kapcsán a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vezetése és az illetékes szakállamtitkárság.

Noha az idei világbajnoki szereplés nem sikerült túlzottan fényesre, az evezősök továbbra is tartják vállalásukat: Pekingben aranyérmet akarnak szerezni. Legfőbb reménységük, a Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpárevezős egység az idei esztendőt a sikeres olimpiai szereplésnek rendelte alá, direkt az állóképességi munkát részesítette előnyben, azaz tulajdonképpen feladta a tavaly szerzett világbajnoki cím megszerzését.

"Nem akartuk, hogy ugyanazt az utat járják be, mint a Haller, Pető kettős" - magyarázta Melis Zoltán szövetségi kapitány. "Hallerék jól szerepeltek a sydneyi olimpián, majd utána világbajnokok lettek, aztán Athénben már nem ültek egy hajóban. Meg kívánjuk előzni, hogy Vargáék ugyanígy járjanak. Peking lesz a hatodik szezonjuk: hat évet örökös, megfeszített eredménykényszerben végigcsinálni lehetetlen, garantáltan fejre állnának az olimpián."

A jövő zenéje, hogy ez a taktika beválik-e - a szakemberek mindenesetre úgy látják, az elmúlt öt évben szerzett világbajnoki címek azt bizonyítják, a honi edzők értik a szakmájukat (az egyetlen buktató, hogy a honi sportfinanszírozási rendszer eredménycentrikus, azaz a most kiesett érem visszaköszön majd a szövetség jövő évi normatív támogatásában és a versenyzők Gerevich-ösztöndíjában is).

Forrás: EPA

Varga Tamás és Hirling Zsolt

Az első aranyegység, Haller Tamás és Pető Tibor is újra egymásra talált (Melis a tavalyi, Japánban rendezett vb-ről hazafelé, a repülő fedélzetén győzte meg a két versenyzőt, hogy csak együtt tudnak érvényesülni, külön-külön aligha), igaz, Dávid Imre elnök szerint a most együtt töltött fél év még nem volt elegendő az újbóli összecsiszolódáshoz - a nemzetközi mezőny egyre sűrűbb, érvényesülni csak csúcsformában lehet.

A két páros mellett a Verőci Lídia, Kónya Aliz kétpárevezős, illetve a rendkívül tehetséges ifjak alkotta férfi négypárevezős esélyes a pekingi kvalifikációra. Persze ahhoz, hogy ki is jussanak a játékokra, sok mindennek kell teljesülnie. Például az egyetemi tanulmányokat, illetve a civil állásokat össze kell egyeztetni az edzéslátogatással, ami nem egyszerű: az ez évi értékelések mindenkinél megemlítették, hogy nem sikerült az elegendő mennyiségű munkát elvégezni. Ami nem csoda: az evezősök többsége a kőkemény teljesítményt kívánó Műszaki Egyetemre jár, de vannak orvostanhallgatók is (Kónya Aliz pedig végzett közgazdászként a szegedi önkormányzat EU-s pályázatait készíti elő, azaz ő sem tud egykönnyen elszabadulni a munkahelyéről mostanság...)