Vágólapra másolva!
Elisztában, a címegyesítő világbajnoki döntő 11. játszmája a 66. lépésben döntetlennel fejeződött be. A FIDE bolgár világbajnoka, Veszlin Topalov vezette a világos bábukat, és a klasszikus sakkozás orosz világelsője, Vlagyimir Kramnyik ismét a szláv védelmet választotta. Topalov eredetien kezelte az állást, Kramnyik higgadtan védekezett, majd az a túlzottan agresszíven játszó bolgár ellenfelével szemben át is vette a kezdeményezést. Kramnyik a 40. lépésben kedvező lehetőséget szalasztott el, a különböző színű futók mellett már elkerülhetetlen volt a pontosztozkodás. A párharc utolsó partiját 5,5-5,5-ös állás mellett csütörtökön játsszák le, Kramnyik lesz világos.

A keddi játszma előtt vált ismertté, hogy Vlagyimir Kramnyik német menedzsere, Carsten Hensel nyílt levele írt a FIDE elnökéhez, Kirszan Iljumzsinovhoz. Az orosz világbajnok nevében megerősíti, hogy Kramnyik nem fogja elismerni Veszelin Topalov esetleges győzelmét a 12 játszmás párharcban, amennyiben ezt a játék nélkül megnyert ötödik parti segítségével éri el. Ebben az esetben jogi útra is terelik az ügyet. Carsten Hensel azt is kéri, hogy a 12. parti befejeződése után, 6-6 esetén is a rájátszás előtt játsszák le az ötödik összecsapást.

Forrás: [origo]

A FIDE bolgár világbajnoka, Veszelin Topalov a 11. partiban a világos bábukat vezette, az orosz világelső Vlagyimir Kramyik ismét a szláv védelemnek szavazott bizalmat. Topalov a 8. lépésben eltért a kilencedik partiban sikeresen alkalmazott folytatástól - a nyeréshez Kramnyik hathatós segítséget nyújtott gyenge játékával - és új tervet valósított meg.

A már megszokott menetrendet láttuk, Topalov magabiztosan és gyorsan húzott, Kramnyikot arra kényszerítette, hogy a sakkasztalnál töltsön több időt, ne pihenhessen a szobájában. Az orosz világbajnok gondosan meggondolva minden lépését jól védekezett. A kapkodásért a bolgár sakkozó ismét megfizetett, igaz csak fél pont elvesztésével, de Kramnyik nagy esélyt szalasztott el az időkontroll előtti utolsó lépésénél.

Csütörtökön játsszák le a döntő utolsó partiját. A világos bábukat vezető Vlagyimir Kramnyik esetleges győzelemmel minden gondot megoldhat. Reminél, vagy Topalov esetleges győzelme esetén újabb diplomáciai viharokat várunk: mi legyen az ötödik partival?

A világbajnoki döntő 11. játszmája:
Veszelin Topalov (bolgár, 2813) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2743) döntetlen (Szláv védelem, 66)

A világbajnoki döntő állása:
Vlagyimir Kramnyik - Veszelin Topalov 5,5 - 5,5 (1 - 0, 1 - 0, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 0 - 1, 1 - 0, döntetlen)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Kramnyik,V2743

1

1

0,5

0,5

-

0,5

0,5

0 0 1

0,5

5,5
Topalov,V2813

0

0

0,5

0,5

+

0,5

0,5

1 1 0

0,5

5,5