Vágólapra másolva!

Férfi párbajtőrözőink lecsúsztak a vb-dobogóról

A csapatversenyek első napján vívóink érem nélkül maradtak a torinói világbajnokságon. Férfi párbajtőrözőink a negyedik, női tőrözőink a nyolcadik helyen zártak.

A vb hatodik napján olimpiai ezüstérmes, negyedik helyen kiemelt férfi párbajtőrcsapatunk (Boczkó Gábor, Imre Géza, Kovács Iván, Fekete Attila) a 34 együttest felvonultató mezőnyben előbb 45-30-ra verte a Dél-afrikai Köztársaság együttesét, majd 45-31-re a svédeket, és a négy közé jutásért az olaszok ellen lépett pástra. Az ellenfélnél a 2000-es sydneyi olimpiai bajnok csapatból most is itt volt Milanoli és Rota, de nagyon veszélyes ellenfélként számolhattunk Confalonierivel, hiszen az egyéni versenyben ő verte ki Kovácsot és Boczkót is.

A találkozó a lehető legrosszabbul indult számunkra: a nyitó asszóban Boczkó Gábor 3-1-re kikapott Milanolitól, a másodikban Kovács 6-2-re Rotától, Imre pedig 6-1-re Confalonieritől. (A második párharc húsz percig állt, Kovács fegyverének markolata ugyanis az egyik akciónál eltört, s ennek nyomán pedig hosszas vita bontakozott ki arról, hogy Rota találata érvényes volt-e. A zsűri végül úgy döntött, hogy igen.) Az első kör után tehát az olaszok 15-4-re vezettek. Ezután Boczkó 6-5-re megverte Rotát, majd Imre kisebb fajta csodát tett: 11-4-re nyert Milanoli ellen, aki olyannyira összezuhant, hogy le is kellett cserélni. A magyar csapat 21-24 után nagy erőket mozgósított, hogy egyenlítsen, de ez csak utolsó párban Kovácsnak sikerült, a becserélt Carozzo ellen 33-33-nál. Mi több, a következő tust is ő adta, ám az olasz 36-34-re fordított. A drámai végjátékban Kovács hét másodperccel a mérkőzésidő lejárta előtt egyenlített 38-38-ra, majd a ráadás egy percben is ő talált, így együttesünk 39-38-ra megnyerte az összecsapást.

A döntőbe jutásért az olimpiai bajnok francia együttes következett, igaz, abból a csapatból, amelyik Athénban legyőzte Boczkóékat, most csak F. Jeannet vívott, mellette Robeiri és Grumier kapott lehetőséget. Az olimpiai bajnok csapattag Boisse-t nem cserélték be, de sajnos a franciáknak nem is volt okuk arra, hogy menet közben változtassanak. Együttesünk az első három asszóját megint elveszítette, és 7-15-ről most nem tudott fordítani. A hetedik párban az Imre helyére beállt Fekete még 28-34-re felzárkózott, utána viszont Boczkó és Kovács is vesztesen hagyta el a pástot. A franciák végül 45-33-ra győztek, így ők jutottak be a döntőbe, ahova a másik ágról nagy meglepetésre a spanyolok érkeztek.

Csapatunk számára így maradt a bronzmeccs, amelyre az ukránok ellen kellett felállni. Most jobban sikerült a kezdés, mert Kovács 3-0-ra verte Sumakot, s Imre ugyan 10-6-ra vesztett Nyikisinnel szemben, az első kör végén Boczkó 5-2-re legyőzte Karusenkót. A második körben sajnos tőlünk csak Boczkó tudott nyerni, így az ukránok 24-23-ra felzárkóztak. Sőt, a Karusenko-Imre asszóban az ellenfél 30-27-re is vezetett. Imre azonban 31-31-re egyenlített, majd Boczkó 1-1-re végezett Sumakkal, így a vb-bronzról Kovács Ivánnak és Nyikisinnek kellett döntenie. Az első tust Kovács adta, aki azonban 35-34-as vezetésénél leblokkolt, Nyikisin egymás után hatszor szúrta meg, s ennek a sorozatának köszönhetően az ukránok 45-38-as győzelmükkel elhódították a bronzérmet. A magyar csapat pedig lecsúszott a dobogóról, negyedik lett.

"Kicsit szomorúak vagyunk, mert kiénekelték a sajtot a szánkból, a harmadik hely megszerzése elérhetőnek tűnt" - mondta az MTI-nek Kulcsár Győző szövetségi kapitány. "Végül is ennek a negyedik helynek is örülnünk kell, mert az, hogy az olaszok ellen, a negyeddöntőben a sírból hoztuk vissza a mérkőzést, az minden volt, csak nem reális. Tavaly is negyedikek lettünk, most is, ez végül is nem olyan rossz. Ami pedig az elődöntőt illeti, a franciák ellen egyszerűen nem tudunk vívni. Már évek óta megvernek bennünket, és nem is kicsit. Pedig most nem könnyen, csak kiszenvedett győzelmekkel jutottak el az elődöntőig. Valahogy nem megy ellenük, nyilván már van is a fiúkban egy kis görcs, ha velük találkoznak."

A női tőrözők csapatversenyére tizennyolc együttes nevezett. Negyedik helyen rangsorolt kvartettünk (Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Újlaky Virginie) Kanada ellen kezdett, és az első párban Varga váratlanul 5-0-ra kikapott. Mohamed azonban 10-0-ra nyert, s ezzel helyre is álltak az erőviszonyok. Csapatunk 45-23-as győzelemmel jutott a legjobb nyolcba. Itt nem volt szerencséje, mert a világbajnoki címvédő koreai csapatot fogta ki, és úgy kapott ki tőle 45-34-re, hogy a mutatott formák alapján esélye sem volt a győzelemre. Az 5-8- helyért folyó csatározásokban újabb két vereséget voltunk kénytelen elkönyvelni, a világranglista-vezető franciáktól 41-38-ra, a tavalyi vb-n ezüstérmes románoktól 45-38-ra kaptak ki Mohamedék, akik így csak a 8. helyen zártak.