Vágólapra másolva!
Elisztában döntetlennel kezdődött meg a címegyesítő világbajnoki döntő második félideje. Az egypontos hátrányban levő bolgár Veszelin Topalov vezette a világos bábukat a hetedik játszmában, de nem tudta feltörni a jól védekező orosz Vlagyimir Kramnyik állását. Az elfogadott vezércselű összecsapás végül a 60. lépés után lett remi. A klasszikus sakkozás világbajnoka, Kramnyik 4-3-ra vezet, és a hátralevő öt partiban még háromszor játszhat világossal. A vezető nagymesterek közül egyre többen érzik igaztalan támadásnak a bolgár világbajnok menedzserének beadványát, Szilvio Danailov azonban ismét megvádolta Kramnyikot számítógépes segítség igénybevételével.

Elisztában nemcsak a sakktábla mellett harcol a két világbajnok az egyesített címért, a szeretett sportág szebb jövőjéért. A Kalmük Autonóm Köztársaság és a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov kijelölte a világbajnoki döntő új zsűrijét. A mexikói Jorge Vega, a FIDE egyik alelnöke lett az új háromtagú bizottság elnöke, akinek eltávolítását Vlagyimir Kramnyikék nem követelték. Az Európai Sakkszövetség elnöke, a szlovén Borisz Kutin és az azeri Falk Haszanov kapott még kinevezést.

Forrás: [origo]

Az új zsűri munkáját Kramnyik óvásával kezdte, a klasszikus sakkozás világbajnoka a párharc ötödik partijának játék nélküli elvesztése ellen tiltakozott. Egy "remek" sakkhúzással az újak áthárították a felelősséget a régiekre, illetve Iljumzsinov elnökre, maradt a kontumálás, Kramnyik pedig változatlanul tiltakozik a számára igazságtalan döntés ellen, és így ült a pihenőnap után a párviadal hetedik játszmájában sakkasztalhoz.

A párosmérkőzés második félidejének megkezdése előtt azért még sok minden történt. Ismert nagymesterek egész sora biztosította támogatásáról Vlagyimir Kramnyikot. Többek között Polgár Zsuzsa, a svájci Viktor Korcsnoj, a francia Joel Lautier, Almira Szkripcsenko, Laurent Fressinet, az angol Nigel Short, az indiai Pentala Harikrishna, az amerikai Yasser Seirawan, az izraeli Borisz Gelfand is felháborodását fejezte ki az Elisztában történtek miatt, s reményüket fejezték ki, hogy az orosz világbajnok győztesen fejezi be a párharcot.

A FIDE bolgár világelsője, Veszelin Topalov menedzsere, Szilvio Danailov újabb támadásba lendült, s különböző statisztikával próbálta bizonygatni, hogy Kramnyik esetleg a Fritz 9 számítógépes program segítségével húzza meg lépéseit. Felvetése végtelenül komikus, s nyugodtan elmondhatjuk, hogy nem a világ vezető nagymesterei játszanak olyan jól, mint a programok, hanem a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az elemzőprogramok értik egyre jobban a sakkot.

A játszmák elemzéséhez e sorok írója inkább a Junior 10 világbajnok programot használja, de bizonyos állásokban a sakkozói intuíció még mindig erősebb minden elemzésnél. Nem véletlenül mondta a második partit követő sajtótájékoztatón Kirszan Iljumzsinov, hogy nehéz elhinni, de megtörtént, hogy a világ két jelenlegi legjobb játékosa kölcsönösen nem látta Topalov prózai nyerését.

A keddi szabadnap után folytatódott a párharc, és megszületett a negyedik döntetlen Veszelin Topalov és Vlagyimir Kramnyik párbajában. Sokáig úgy tűnt, hogy az orosz világbajnok bajban van, hiszen a FIDE bolgár világelsője "kottából" játszott, villámgyorsan húzott. Ez talán lélektani hadviselés is volt, mert Kramnyiknak jóval kevesebb ideje volt, hogy félrevonuljon a pihenőszobába, és meglátogassa a mellékhelyiséget.

Az októberi világranglistán a harmadik helyre felkapaszkodott Kramnyik azonban a sakktábla mellett sikerrel oldotta meg feladatát, hárította a fenyegetéseket, gyalogelőnyét azonban világos aktív ellenjátéka miatt nem érvényesíthette. A csütörtöki nyolcadik játszmában Kramnyiké a kezdés joga.

A világbajnoki döntő 7. játszmája:
Veszelin Topalov (bolgár, 2813) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2743) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 60)

A világbajnoki döntő állása:
Vlagyimir Kramnyik - Veszelin Topalov 4 - 3 (1 - 0, 1 - 0, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen, döntetlen)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Kramnyik,V2743

1

1

0,5

0,5

-

0,5

0,5

4
Topalov,V2813

0

0

0,5

0,5

+

0,5

0,5

3