Vágólapra másolva!

Bankettel búcsúztak a birkózók Kantontól

Bankettel zárult a kantoni birkózó-világbajnokság, ahol elbúcsúztatták a versenyzőket, s ahol a szervezők utoljára szembesülhettek a kérdéssel: miért volt ilyen kevés néző a kiemelt eseményen.

Tomka Tivadar helyszíni jelentése Kantonból

A szervezők szerint bár sok helyen reklámozták a vébét, a helyieket azért nem érdekelte az esemény, mert nincsenek tisztában a szabályokkal, például nem értik, hogy döntetlennél, miért az egyik, miért a másik nyer. A helyiek azt mondták, még tapasztalatot kell szerezniük erre jó volt ez a világbajnokság. Az olimpiai szervezők jegyzetelhettek bőszen, hogy 2008-ban, Pekingben minden olajozottan fog működjön.

A banketten részt vett Bátky Attila is, aki szlovák színekben indult a világbajnokságon és 2003-ban, Franciaországban bronzérmet nyert 84 kilogrammban.

- Milyen benyomásokkal távozik a világbajnokságról?
- Ha a birkózásomat kellene értékelnem, akkor azt mondhatom, az első fordulóban mindjárt a világbajnoki aranyig menetelő, egyiptomi Abdufathtal kezdtem, aki megvert. A vigaszági mérkőzéseken voltak jó momentumaim, ám ez kevés volt, hogy érmes lehessek.

- Hogy tetszett Kína, illetve Kanton városa?
- Európai aggyal nézve hatalmas, megdöbbentett az embertömeg, ami az utcán fogadott. Trencsénben, ahol én születtem, közel sincsenek ekkora méretű utcák, ekkora épületek. A közlekedés kritikán aluli, mindenki megy, arra amerre lát, számomra furcsa volt a számtalan zugárus, meg az utcán kéregető ember is. A kultúra valóban más, biztos sok időnek kell eltelnie, mire megszokja az ember.

- A verseny során többször láttam beszélgetni magyar birkózókkal. Ennyire jó a kapcsolata velük?
- Természetesen, hiszen sok közös edzőtáborban veszünk részt, olyankor a szlovák csapatnak én vagyok a tolmácsa. Meg aztán kedvesek a srácok, ők is keresnek, ha bármilyen jellegű kérdésük van.

- Hogyan tovább?
- Akárcsak sokan mások én is a pekingi olimpiáig tervezek. Jövőre Azerbajdzsánban lesz a vb, ott szeretném megszerezni a kvótát.

A két magyar bíró, Bacsa Péter és Selényi Péter is ott volt a záróünnepségen. "A hét második felére, úgy érzem minden kívánalmaknak megfelelt a bírói testület, mert könnyebb dolgunk volt" - mondta Bacsa Péter. A miértre már Selényi Péter válaszolt: "A kötöttfogásban az a szabály, hogyha az első percben nem csinálnak pontot a versenyzők, akkor jön a 'békaállás'. Ott az egyik versenyzőnek át kell nyalábolnia a másikat, míg, aki alul van, igyekszik tökéletesen védekezni. Ám nagyon nehéz megítélni, hogy a sípszó elhangzása után ki, hol szabálytalankodott, vagy ki volt sportszerű. Ezért is láthattunk annyi tüntetést a szőnyeg szélén az edzőktől és szurkolóktól egyaránt. A szabadfogásban és a hölgyeknél annyival mozgalmas a birkózás, hogy számtalan pontot érnek el a versenyzők, így nekünk, bíróknak is könnyebb dolgunk van".