Vágólapra másolva!
Elisztában, a címegyesítő sakkvilágbajnoki  döntőben ma sem mérkőzik meg a FIDE bolgár világbajnoka, Veszelin Topalov és a klasszikus sakkozás orosz világelsője, Vlagyimir Kramnyik. A Kalmük Autonóm Köztársaság és a FIDE elnöke Kirszan Iljumzsinov már többször is tárgyalóasztalhoz ült a küzdő felekkel, illetve menedzsereikkel, de egyelőre nem sikerült a megoldást megtalálni. A legnagyobb vitát az váltja ki, hogyha a párharc folytatódik, akkor Kramnyik 3-1-re vagy 3-2-re vezet-e.

Az Orosz és a Bolgár Sakkszövetség is teljes támogatásáról biztosította játékosait, de egyelőre még áll a bál az elisztai City Chessben. A FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov szünet nélkül tárgyal az érdekelt felekkel, jelentős megegyezésekről már érkeztek hírek. A legnagyobb vitát természetesen a mérkőzés jelenlegi állása váltja ki: elfogadható-e, hogy Veszelin Topalov játék nélkül megnyerte az ötödik partit? Vlagyimir Kramnyik csak 3-1-es állás mellett hajlik a folytatásra, s elutasította azt az áthidaló javaslatot, hogy az eredeti kiírással szemben 16 vagy 14 játszmás legyen a meccs.

Kramnyikék elérték azt, hogy a zsűri benyújtotta lemondását, az új tagok megérkezéséig Iljumzsinov elnök kezében a "bölcsek köve". Mondanom sem kell, hogy ez óriási blamázs a FIDE ügyvezető elnöke, a görög Georgios Makropoulos és alelnöke, a grúz Zurab Azmaiparasvili számára. Megoldódott a pihenőszoba és a WC problémája, mindkét delegációnak joga van az ellenfél helyiségeinek ellenőrzésére a partik megkezdéséig, illetve annak használatára a meccs teljes ideje alatt. Az újabb halasztás miatt már mindenképpen szükséges a mérkőzés teljes menetrendjének átdolgozása.

Verőci Zsuzsa